MEĐUNARODNI LOV NA BLAGO: Još uvijek niko ne zna gdje su Gadafijeve milijarde?

Brutalni i krvavi pad Muamera Gadafija 2011. godine pokrenuo je međunarodni lov na njegovo blago i bogatstvo. Sada su Ujedinjene nacije objavile izvještaj kako je većina Gadafijevog blaga skrivena na raznim stranama Afrike.

Panel stručnjaka objavio je izvještaj na 299 stranica o neprestanom haosu koji vlada u postgadafijevoj Libiji. U izvještaju, između ostalog, se nalaze dokumenti, fotografije i intervjui u kojima je detaljno navedeno kako se Gadafijevo blago, zaštićeno UN-ovom rezolucijom, slobodno selilo po cijelom kontinentu. Godinama su se mogle čuti priče kako su njegove milijarde dolara, te najmanje šest miliona karata dijamanata i neutvrđeni broj zlatnih poluga skrivene u Južnoj Africi. Vjeruje se da je 20 milijardi dolara skriveno u četiri banke, dok je ostatak skriven po raznim skladištima i bunkerima oko Pretorije i Johanesburga.

2013. godine Južna Afrika je pristala da novoj libijskoj vladi vrati libijske fondove, koji su prema današnjem kursu vrijedni oko 800 miliona dolara. Ali, južnoafrički funkcioneri, kao ni UN tada nisu spominjali šta da se napravi s navodnim ostatkom novca, dijamantima i zlatnim polugama koje su ostale zaključane. UN je ovih dana objavio da je bilo daleko više Gadafijevog novca koji je ostao skriven u Južnoj Africi nego što se ranije mislilo.

Dodatnih osam milijardi dolara premješteno je iz Standard Banke u Južnoj Africi na račun u banci Stanbik u Keniji. Standard banka je demantovala da su ikada napravili transakciju u tolikom iznosu. S druge strane, UN-ov izvještaj donosi podatak da je transakciju Keniji odobrio Bašir Saleh al-Šrkavi, Gadafijev nekadašnji bankar i bivši šef libijsko-afričkog investicionog fonda. Taj fond je bio izvor finansiranja Gadafijeve porodice. Nadalje, navodno se u Zapadnoj Africi na nekoliko lokacija nalazi skrivena veća količina novca, a da te lokacija zna jedna osoba.

UN-ov panel je otkrio da im je dojavljeno iz šest izvora kako ta osoba pokušava novac da prebaci nazad u Libiju. Prema nekim izvorima UN-a, 560 miliona dolara u novčanicama od sto dolara skriveno je u metalnim sanducima negdje u Ouagadougu, glavnom gradu Burkine Faso. Ta gotovina navodno tamo čeka da je lokalna kompanija “Societé Transport Convoi International” prebaci u Tripoli. Ta bi kompanija za taj posao trebalo da dobije između 10 i 35 odsto iznosa. Iako vlada Burkine Faso tvrdi da ta kompanija ne postoji, u UN-u vjeruju u njeno postojanje.

U Akri, glavnom gradu Gane takođe se nalazi dio legendarnog Gadafijevog blaga. Prema UN-u, novac je spremljen u kutije koje su označene pečatom humanitarne organizacije “Le Comité International pour la Protection des Droits de l’Homme”. Novac je u Akri navodno bio do februara 2016. godine nakon čega je preseljen u drugu državu. Istraga je takođe otkrila da su razne pobunjeničke grupe pokušale s tim novcem da kupe oružje, što UN tumači kao potvrdu da neki Gadafijevi lojalisti imaju pristup novcu.

Kao što je i uobičajeno kada se pojave informacije o nekom skrivenom blagu, tako su se i ovaj put javile brojne grupe koje tvrde da predstavljaju novi režim u Libiji, ne bi li se na taj način domogle novca. Inače, UN-ova istraga o Gadafijevom blagu je počela nakon što je otkrivena afera “Panama Papers”, gdje je među ostalim pronađen podatak da je fond iz kojeg su se finansirali Gadafijevi investirao u naftu u nekoliko afričkih zemalja, kako bi što lakše selili novac s jednog računa na drugi.

Isti fond, otkriveno je u toj aferi, ima akcije u kompaniji “Vision Oil Services”, koju vodi panamska pravna kompanija “Mossack Fonseca”. “Vision Oil Services” osnovana je 2007. godine, ali nije imala nikakve aktivnosti sve do marta 2011. godine, uoči sumraka Gadafijevog režima.

 

(Global CIR/Express)

 

Objavljeno u:

Komentiraj