SUROVI KAPITALIZAM U ‘KOMUNISTIČKOJ’ KINI! Potresni izvještaji iz tajanstvene tvornice Apple-a: ‘Radnici se ubijaju iz očaja, a sljedeći dan se radi kao da se ništa nije dogodilo…’

Zaposlenici rade pod velikim psihičkim pritiskom da moraju biti brzi i tačni, a sve to u smjenama od najmanje 12 sati. U pogon je nemoguće ući, a jednog fotografa Reutersa zaštitari su prebili jer je fotografirao tvornicu izvana.

Ako ovaj tekst čitate na svom iPhoneu, uvijek postoji mogućnost da je sastavljen od ruke radnice ili radnika u pogonu kojim se Apple nikako ne ponosi. Radi se o proizvodnom pogonu Longhua u Kini, u kojem su se nezadovoljni radnici 2010. godine počeli doslovno ubijati od očaja. Brian Merchant uspio je prići tom pogonu o kojem je napisao i knjigu, a otkriva jezive detalje Appleove manufakture.

Cao Yi, 24, from Henan province poses as he works inside a Foxconn factory in the township of Longhua in the southern Guangdong province May 26, 2010. A spate of nine employee deaths at global contract electronics manufacturer Foxconn, Apple's main supplier of iPhones, has cast a spotlight on some of the harsher aspects of blue-collar life on the Chinese factory floor. REUTERS/Bobby Yip (CHINA - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT) - RTR2ED8B

Foxconnova manufaktura jedna je od najboljih što se tiče količine izvezenih proizvoda, no i jedna od najtajanstvenijih. Zaštitari su na svakom ulazu, svaki zaposlenik mora proći kroz skener s posebnom identifikacijskom karticom, a vozači kamiona koji dovoze dijelove moraju ostaviti otiske prstiju. Jednom prilikom su zaštitari izvukli fotografa agencije Reuters iz kombija i prebili ga jer je fotografirao pogon izvana. Svaki pokušaj da se unutra uđe bez dozvole završava najmanje odlaskom u zatvor.

Foxconnova tvornica je jedno vrijeme pod sobom imala čak 450 hiljada zaposlenih u pogonima, dok Apple nije otvorio više tvornica diljem Kine.

Workers are seen inside a Foxconn factory in the township of Longhua in the southern Guangdong province May 26, 2010. A spate of nine employee deaths at global contract electronics manufacturer Foxconn, Apple's main supplier of iPhones, has cast a spotlight on some of the harsher aspects of blue-collar life on the Chinese factory floor. REUTERS/Bobby Yip (CHINA - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT) - RTR2ED86

 Još 2010. godine na površinu su izlazili crni razlozi zbog kojih vlasnicima tvornice nije u interesu da javnost zna što se događa. Zabilježeno je, naime, najmanje 14 samoubojstava među zaposlenicima. Radnici su se počeli bacati sa zgrade tvornice, ponekad i usred smjene. Bilo je 18 pokušaja samoubojstava, od čega ih je samo četvero preživjelo. Dvadeset drugih osoba su kolege uspjeli odgovoriti od skoka s visine.

‘Kad se netko ubije, drugi dan se nastavlja raditi kao da ništa nije bilo’

Mediji su već tad navalili na Apple i Foxconn pokušavajući otkriti što se događa. Oni koji su uspjeli progovoriti, kazali su da radnike maltretiraju strogi poslovođe, te da su smjene nemoguće duge za jedan te isti posao – monotono sklapanje uređaja i dijelova mobitela. Zaposlenici rade pod velikim psihičkim pritiskom da moraju biti brzi i točni, a sve to u smjenama od najmanje 12 sati.

Menadžeri su agresivni prema njima, a niti jedna greška se ne smije potkrasti. Jedna radnica je otkrila da je po smjeni znala sklopiti 1700 iPhonea. – Ako se vođa smjene spusti među radnike i kod nekoga primijeti najmanju grešku, neće ga odmah upozoriti. Sazvat će sastanak pred svima i onda ga ponižavati zbog toga, tako da bude primjer ostalima – kazala je reporterima anonimno bivša zaposlenica manufakture.

U tvornici vladaju stres, poniženje i anksioznost. Radnici su svedeni na robote bez fizičkih i psihičkih potreba. – Kad se netko ubije ili umre, već drugi dan kao da se ništa nije dogodilo. Nema žaljenja ili bolovanja, samo se nastavi – otkrio je pak jedan bivši zaposlenik.

Workers are seen inside a Foxconn factory in the township of Longhua in the southern Guangdong province May 26, 2010. A spate of nine employee deaths at global contract electronics manufacturer Foxconn, Apple's main supplier of iPhones, has cast a spotlight on some of the harsher aspects of blue-collar life on the Chinese factory floor. REUTERS/Bobby Yip (CHINA - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT) - RTR2ED91

 Radnici više puta prijetili da će se baciti želeći bolje uslove rada i veće plaće

U incidentu 2012. godine se 150 zaposlenika popelo na krov pogona i prijetilo da će svi zajedno skočiti ako se uvjeti ne poboljšaju. Menadžeri i vodstvo tvrtke nagovorili su ih da se spuste tako što su im obećali da će se stvari promijeniti, no 2016. godine istu stvar je ponovila manja grupa radnika. Mjesec dana prije toga, sedam ili osam radnika je također prijetilo samoubojstvom, no oni su tražili da im se isplati plaća koja je navodno kasnila. Foxonn je u konačnici nagovorio zaposlenike da se spuste i isplatio im dugovanja.

Više o tome kako je Brian Merchant uspio kroz WC ući u pogon i što je sve vidio, piše u svojoj knjizi “The One Device: The Secret History of the iPhone”, koja se može kupiti online. Ovaj tekst je djelomično prenesen s The Guardiana, koji u cijelosti možete pročitati ovdje.

(Global CIR/Guardian/JL)

Komentiraj