TAMPON ZONA NA OKUPIRANOJ TERITORIJI: Izrael direktno pomaže tzv.’sirijske pobunjenike’ novcem, hranom, gorivom i lijekovima!

Izrael tajno već godinama pomaže tzv. ‘sirijske pobunjenike’ na Golanskoj visiji kako bi se održala tampon zona prijateljskih snaga i potisnule snage terorističke organizacije DAIŠ i militanta koji su u savezu s Iranom, navodi Wall Street Journal.


Podrška je suštinska i direktna, navodi se u izvještaju, a podrazumijeva novac, hranu, gorivo i isporuke lijekova, zbog čega nekoliko naoružanih grupa i veliki dio civilne populacije u zavisnosti od pomoći Izraela. Američki list zasniva svoje tvrdnje na informacijima koje je dalo nekoliko ‘pubunjenika’ koji su bliski razmišljanju Izraela.

Izvori su rekli da su tajni poslovi Izraela s ‘pobunjenicima’ počeli 2013. godine za vrijeme mandata izraelskog ministra odbrane  Moše Jalona i da su nastavljeni do danas kako bi se proiranske organizacije, kao što je Hezbollah, držale podalje od granice. Isti izvori navode da je specijalna jedinica izraelske vojske zadužena da nadgleda operaciju pomoći i da Izrael razmatra situaciju na vrijeme kako bi izdvojio određeni budžet za ta nastojanja.

Vojnik sirijske armije u okršaju s pobunjenicima blizu Golanske visoravni; Autor: Reuters
Foto: Vojnik sirijske armije u okršaju s pobunjenicima blizu Golanske visoravni; Autor: Reuters

‘Ne bismo preživjeli bez Izraela’

Izraelski ‘pobunjenici’  u Siriji rekli su za WSJ da je glavna grupa koja sarađuje s Izraelom Fursan al-Džulan (Vitezovi Golana) i da ona prima oko 5.000 dolara mjesečno, a da nema podršku drugih zapadnih zemalja i nije povezana sa Slobodnom sirijskom vojskom.

“Izrael je stajao na našoj strani na herojski način. Ne bismo preživjeli bez pomoći Izraela”, izjavio je portparol grupe Moatasem al-Golani za američki list. On je rekao da su saradnju počeli ranjeni borci koji su stigli do izraelske granice i molili za pomoć izraelske vojnike koji su govorili arapski. Ranjenici su prenijeti na liječenje u Izrael, čime je navodno otvoren tajni kanal.

Pomenuta grupa ima oko 400 boraca i u bliskom je savezništvu s još četiri grupe na sirijskoj strani granice s Izraelom od kojih sve navodno primaju izvjesnu ‘pomoć’ od Izraela. Za razliku od Vitezova Golana neke grupe imaju koristi od podrške Zapada i povezene su donekle sa Slobodnom sirijskom vojskom, navodi se u izvještaju.

Izraelska vojska na Golanskoj visoravni; Autor: Reuters
Foto: Izraelska vojska na Golanskoj visoravni; Autor: Reuters

Izrael i Sirija su tehnički u ratu već decenijama

I dok se za medicinsku pomoć Izraela ranjenim Sirijcima koji stignu na granicu znalo od početka nametnutog rata u Siriji, nova informacija, u kojoj se do detalja opisuje podrška Izraela pobunjenicima, mogla bi da poveća napetost sa sirijskim vladom i snagama SAA.

Izrael i Sirija su tehnički u ratu već decenijama i u izraelskim vazdušnim udarima napadane su snage u Sriji u više navrata. Glavni cilj navodno su bile isporuke oružja libanskom Hezbolahu koji se bori na strani snaga sirijskog predsjednika, a protiv izraelske vojske je ratovao više od mjesec dana u ljeto 2006. godine, kada je odnio historijsku pobjedu koja je prema mišljenju većine analitičara označila slom plana ‘Novog Bliskog Istoka’.

Mirovne snage nadgledaju sirijsku granicu sa Golanske visoravni; Autor: EPA
Foto: Mirovne snage nadgledaju sirijsku granicu sa Golanske visoravni; Autor: EPA

Jedan izvor potvrdio je za američki list da novac prelazi granicu u Siriju, ali je rekao da se navodno koristi u humanitarne svrhe. ‘Pobunjenici’ su to porekli, objasnivši da se fondovi koriste za plate i kupovinu municije.

Izraelska vojska nije htjela da komentariše tvrdnje ‘pobunjenika’, ali Vol strit džornal piše da je Izrael posvećan osiguranju svojih granica i sprječavanju osnivanja terorističkih grupa i neprijateljskih snaga uz obezbjeđenje humanitarne pomoći za Sirijce koji žive u pograničnom području.

 

 

(Global CIR/WSJ)

Objavljeno u:

Komentiraj