KRIZA ESKALIRA: Turska i Katar održavaju zajedničke vojne vježbe, Saudijska Arabija tvrdi da je zarobila tri pripadnika iranske revolucionarne garde

Da će zaljevska kriza eskalirati i u narednim danima pokazuje današnja vojna vježba katarskih i turskih vojnika te izjave saudijskih zvaničnika o navodnom hapšenju pripadnika IRG.

Prva skupina turskih vojnika stigla je u Katar te su započeli zajedničke vojne vježbe s katarskim vojnicima. Do poteza dolazi u trenutku velikih tenzija u Zaljevu nakon što su Saudijska Arabija i njihovi saveznici prekinuli diplomatske odnose s Katarom te uveli blokadu zemlje.

No, prisutnost turske vojska, koja je nedavno uspostavila bazu u Kataru, potvrda je kako Katar nije posve izoliran na prostoru ove regije. Katarsko ministarstvo obrane ističe kako su vojne vježbe na prostoru baze Tariq bin Ziyad započele u nedjelju.

Pojedini izvori navode kako u vježbama sudjeluju turski vojnici koji su prije nekoliko dana stigli u Katar, no drugi izvori sugeriraju kako iz Turske nisu stigli novi vojnici već kako se radi o turskim vojnicima, njih oko 90, koji su već neko vrijeme tamo stacionirani.

Saudijska Arabija: zarobili smo trojicu pripadnika iranske Revolucionarne garde

Saudijska Arabija tvrdi kako su zarobili trojicu pripadnika iranske Revolucionarne garde (IRGC) u brodu u blizini naftnog polja Marjan. Uskoro je stigla i izjava iz Teherana u kojoj se informacije opovrgavaju te se tvrdi kako su zarobljeni ribari čiji je brod zašao u saudijske teritorijalne vode.

“Ljudi koji su zarobljeni bili su obični ribari u ribarskim brodovima”, navodi dužnosnik iranskog ministarstva unutarnjih poslova, Majid Aqababai. Nadalje, ističe kako je saudijska obalna straža otvorila vatru na ribarski brod te pritom ubila jednog ribara.

Saudijska strana pak ima sasvim drugačiju priču – tvrde kako su presreli tri broda i otvorili vatru na njih nakon što se nisu zaustavili. Navode kako su dva broda pobjegla dok su trećeg zarobili te su na njemu pronašli trojicu pripadnika IRGC-a, ali i “oružje za subverzivne svrhe“. Nadalje, u saudijskoj izjavi se navodi kako se trojica zarobljenih Iranaca trenutačno nalaze na ispitivanju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj