GENERALNI SEKRETAR UN-a: Ako se SAD ne angažuju, neko drugi će ih zamijeniti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas administraciju Donalda Trampa da će neko zauzeti mjesto Sjedinjenih Američkih Država ako se one ne budu angažovale u brojnim svjetskim pitanjima.

Antonio Gutereš

“Ako se SAD ne budu angažovale u mnogim aspektima spoljne politike i mnogim pitanjima međunarodnih odnosa, neizbježno će doći do toga da drugi akteri zauzmu taj prostor”, rekao je Gutereš odgovarajući na pitanje o novom svjetskom poretku izazvanom akcijama Trampove administracije.

 To, kako je dodao, neće biti dobro ni za SAD ni za svet, prenosi AP. On je na svojoj prvoj konferenciji za novinare od preuzimanja dužnosti rekao da predloženo smanjenje sredstava SAD za UN može da “stvori neriješiv problem za rukovođenje Ujedinjenim nacijama”.
Najavio je da planira da poseti Vašington uskoro kako bi članove Kongresa upoznao sa potrebom da SAD nastave da finansiraju Ujedinjene nacije. Takođe je izrazio zabrinutost da bi moglo da dođe i do direktne konfrontacije između SAD i Rusije oko Sirije i apelovao na deeskalaciju situacije nakon što je Vašington oborio sirijski avion.
(Global CIR/Agencije)

Komentiraj