MACRON NA IFTARU SA FRANCUSKIM MUSLIMANIMA: Boriti se protiv fanatizma i getoizacije na tri fronta

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u utorak navečer islamske čelnike u Francuskoj da se priključe “borbi” protiv “propovjednika mržnje” i “getoizacije” na večeri koja označuje prekid ramazanskog dnevnog posta.

Ovo je prvi put u zadnjih deset godina da neki francuski predsjednik sudjeluje na godišnjem iftaru koji priređuje Francusko islamsko vijeće (CFCM), tijelo koje zastupa drugu po veličini religiju u Francuskoj.

Predsjednik Macron je zahvalio muslimanskim čenicima što su osudili džihadističke napade u kojima je u Francuskoj od januara 2015. poginulo 239 ljudi. CFCM je svaki put reagirao i znao je pronaći riječi a da sebe nije zanijekao, ocijenio je. No, dodao je predsjednik, državne i muslimanske vlasti trebaju se ujediniti u borbi.

Naša odlučna borba s DAEŠ-om  mora nas potaknuti da odlučno nastavimo progoniti one koji vaše bogomolje žele pretvoriti u mjesta s kojih propovijedaju mržnju, pa i pozivaju na nasilje, rekao je sudionicima večere.

Tu bitku na polju znanja i vjere treba nastaviti na terenu, napose među najmlađima, dodao je. Druga bitka vodit će se, rekao je, protiv ispovijedanja islama koji provodi segregaciju unutar Republike: moramo oprezno motriti na sve što stvara oblike getoizacije.

I treća bitka, zaključio je predsjednik, vodit će se na polju izobrazbe imama koju je važno organizirati na francuskom tlu i na način koji će odgovarati vrijednostima Republike.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj