SANELA JENKINS U CENTRU SKANDALA: Na meti istražnih organa jer je uvezala bivšeg muža s katarskim moćnicima?!

Uspješna poduzetnica, humanitarka i borac za ljudska prava iz BiH Sanela Dijana Dženkins (Diana Jenkins) pod lupom je istražnih organa u Velikoj Britaniji u vezi s velikom istragom o finansijskoj pronevjeri globalne banke „Barclays“, javlja ugledni londonski dnevni list „Financial Times“. 

 Velika kriza

Kako ovaj medij navodi, Ured za ozbiljne porezne pronevjere (SFO) optužio je jučer četvoricu nekadašnjih čelnika „Barclaysa“ za nezakonitosti tokom velike finansijske krize 2008. godine. Tada je, naime, nekoliko moćnih ljudi Katara, kao i grada Abu Dabija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u „Barclays“ upumpalo više od šest milijardi funti.

Ured je jučer podnio prijave protiv Rodžera Dženkinsa (Roger Jenkins), nekadašnjeg supruga Sanele Dijane Dženkins, Džona Varlija (John Varley), Toma Kalarisa i Ričarda Bouta (Richard Boath). U dijelu koji se odnosi na Dženkinsonove, navodi se i da je njegova nekadašnja supruga Dijana, poznata po vezama u džetseterskim krugovima, odigrala važnu ulogu u uvezivanju svog supruga s katarskim moćnicima.

Šeikova supruga

– Dijana Dženkins iskoristila je prijateljstvo sa suprugom šeika Hamada bin Jasima bin Džabira el-Tanija, koji je predsjedavajući investicijskih vlasti Katara. To je dovelo do ogromnih katarskih investicija u „Barclays“ – piše „Financial Times“.  List dalje ne spominje u svom tekstu Sanelu, ali se detaljno bavi lukrativnim aktivnostima banke i načinima na koji su bankari savjetovali investitore kako da ulažu, a da što uspješnije izbjegnu određene porezne obaveze.

Iako smo sinoć potražili komentar Senele Dženkins preko njenih portparola, do zaključenja izdanja nismo ga dobili, piše Avaz.

Jedna od najvećih istraga

Bivši suprug Sanele Dijana Dženkins, prema navodima FT-a, optužen je u tri tačke za “zavjeru sa ciljem da prevaru tako što će netačno predstaviti odnose u dva odljeva gotovine u junu i oktobru  (2008. op.a.), plus nezakonito pružanje finansijske pomoći”.

List prenosi i da su advokati optuženih najavili “oštru i bespoštednu borbu”. Istakli su da je “Dženkins zatražio pravnu pomoć i sugestije, kako bi se nosio s optužbama koje su iznesene protiv njega”. Britanski mediji ističu i da je ov ojedan od najvećih, ako ne i najveći slučaj finansijskih istraga te da su optužbe vrlo ozbiljne.

 

 

(Global CIR/Agencije/Avaz)

Komentiraj