(VIDEO) ŠESTI DAN MARŠA OD ANKARE DO ISTANBULA: Lider CHP-a izazvao Erdogana, ko izgubi napušta politiku!

Glavni opozicioni lider u Turskoj pozvao je predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da podnese ostavku ako se dokaže kako je vlada utjecala na sudstvo u razdoblju nakon tzv. državnog udara u toj zemlji, javljaju agencije.

Čelnik Republikanske partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu se danas obratio stotinama okupljenih ljudi u gradu Camlideru na periferiji Ankare šesti dan svoje prosvjedne šetnje “Marša za pravdu” od Ankare do Istanbula.

Hoćete li otići sa pozicije ako dokažem da ste utjecali na sudstvo?

“Ako dokažem da ste vi i vaša vlada davali upute sudovima, hoćete li podnijeti ostavku na svoju funkciju kao iskrena i časna osoba?”, upitao je. “Dajem svoju riječ, napuštam politiku ako ne dokažem (ove tvrdnje), jer sam iskrena i časna osoba”, dodao je.

68-godišnji Kilicdaroglu vodi marš u znak prosvjeda zbog teške zatvorske kazne izrečene bivšem novinaru i zastupniku CHP- a Enisu Berberogluu. Sud je Berberoglua osudio na 25 godina zatvora u prošlu srijedu zbog otkrivanja povjerljivih informacija novinama.

Očekuje se kako će putovanje od 450 kilometara trajati gotovo mjesec dana i da će kulminirati u zatvoru Maltepe u Istanbulu gdje je pritvoren Berberoglu. Marš predstavlja Kilicdarogluov najveći izazov Erdoganu od preuzimanja CHP-a 2010. godine.

Kilicdaroglu je kazao da je ovo “marš za svakoga ko traži pravdu”, obećavajući: “Mi smo stranka koja će braniti demokratiju  do kraja”.

Protesters march on the street in Ankara

Erdogan: Ovo neće donijeti dobro Turskoj, a ni Kilicdarogluu!

Opozicija optužuje Erdogana da  skreće u diktaturu, osobito od prošlogodišnjeg  navodnog udara, nakon čega je uslijedilo masovno nasilje i referendum u aprilu koji proširuje predsjedničke ovlasti. Kilicdaroglu je nazvao Erdogana autorom “zavjereničkog državnog udara od 20. jula”, misleći na datum kada je predsjednik proglasio vanredno stanje koje traje i danas.

Erdogan je u subotu izjavio kako postupci poput marša neće donijeti dobro Turskoj, rekavši kako se oporbeni čelnik ne bi trebao “iznenaditi” ako se protiv njega pokrene pravni postupak. Kilicdaroglu je kazao kako ga Erdoganove prijetnje sudskim procesom nisu pokolebale u nastavku marša.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj