‘FEUDALNA ŠKOLA’ NA NOVOM ZELANDU: Duboko među potocima i stablima šume Kauri djecu uče preživljavanju u prirodi, lovu, ribolovu, poznavanju flore i faune – najvažnije je da mnogo ne razmišljaju

Ondje djeca pecaju ribu, kuha im se na otvorenom i ne pohađaju klasične satove te ne pišu standardne domaće zadaće. Duboko među potocima i stablima šume Kauri na ruralnom jugu Aucklanda nalazi se najnovija i najveća alternativna škola “Deep Green Bush” u Novom Zelandu.

– Nazvali smo je školom, ali ne izgleda poput bilo koje druge škole. Koristimo istu mudrost koju roditelji koriste milionima godina kako bi učili svoju djecu. Zaključavanje djece u učionici i prisiljavanje ih na učenje samo uzrokuje mnogo problema – kaže suosnivač i upravnik škole Joey Moncarz.

Moncarz je nakon petogodišnjeg rada u klasičnim školama odlučio osnovati vlastitu, ali koja nema zidova, stolica, ni testova. U toj se školi ne govori đacima šta i kada da rade, već oni to urade onda kada su zainteresovani.

Smatrao je kako klasične škole djecu ne pripremaju za globalne probleme u budućnosti, poput onog klimatskih promjena i odlučio je u svojim radikalnim promjenama djecu poučavati primarnim vještinama kao što su lov, okupljanje i preživljavanje. Ako to vrijeme dozvoljava, učenici u njegovoj školi većinu vremena provode vani, istražujući šume, grmlje i učeći o flori i fauni zemlje. Pisanje, čitanje, matematiku rade kad za to osjete potrebu i pokažu interes.skola3

Mnogo zainteresiranih

– Mi nemamo problematčne zemlje. Roditelji naše djece uvidjeli su da su oni nesretni, pod stresom u klasičnim školama i počeli su se pitati je li to normalno – govori Moncarz.

“Deep Green Bush”  je škola koja nema standardni nastavni plan no podređena je novozelandskom ministarstvu obrazovanja.

Za njegov način obrazovanja zainteresirani su i u drugim zemljama pa je tako upite dobio i iz Kine i Evrope.

skola4

Dr. David Berg s Univerziteta u Otagi kaže da je takvih škola u svijetu sve više, posebno u Skandinaviji gdje neki već u vrtićima idu na pecanje ribe pod ledom. No, svejedno upozorava da učitelji trebaju biti oprezni s onim što nude djeci, jer im je nužan sveobuhvatan program kako bi se sutra mogli zaposliti u modernom svijetu.

Cathy Wylie, šefica novozelandskog Vijeća za istraživanje u obrazovanju, navodi kako su već imali sličnih škola, međutim, da ni u jednoj do sada nisu imali program po kojem se uči lovu i okupljanju.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj