NAKON INTERVENCIJE ČAVUŠOGLUA PUŠTENI: U Meki uhapšena dva turska novinara tokom posjete ministra vanjskih poslova Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija uhapsila je dvojicu reportera turske državne televizije TRT World  tokom posjete turskog ministra vanjskih poslova ovoj zemlji i držala ih u pritvoru skoro 10  sati , pišu arapski mediji.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu razgovarao je kasno u prošli petak sa Saudijskim kraljem Salmanom u Meki s ciljem ublažavanja krize izazvane diplomatskom i gospodarskom izolacijom  turskog saveznika Katara, prenosi The New Arab.

Saudijske vlasti pritvorile su dopisnika Hasana Abdullaha i snimatelj Nihata Yaymana, koji su pokrivali razgovore, no pušteni su nakon što je Cavusoglu osobno intervenirao kod saudijskog kralja, priopćio je dnevnik Hurriyet.

Abdullah je izjavio kako ih je saudijska policija uhapsila u hotelu u Meki nakon javljanja uživo” o krizi s Katarom. “Pritvor je trajao gotovo 10 sati tokom kojih smo bili zaključani i mukotrpno ispitivani”, kazao je, zahvalivši turskim vlastima za rješavanje tog pitanja.

Niiko im nije rekao zašto su bili zatočeni i da li je to izravno povezano sa njihovim izvještavanjem iz kraljevstva. Hurriyet je rekao da su oslobođeni prema uputama saudijskog kralja nakon što je Cavusoglu pokrenuo  tu stvar. Novinari su vraćeni natrag u Tursku.

 

(Global CIR)

Komentiraj