STIGAO DO EVROPSKOG PARLAMENTA, A NEMA VEĆINU NI U BOSANSKOM! Hahn upozorio Zvizdića na Zakon o akcizama

Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je danas da je potrebno da BiH kreira neophodni fiskalni okvir za buduća ulaganja u svoju infrastrukturu, a bitan korak za to je usvajanje zakona o akcizama. Han je nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem u Briselu rekao da na usvajanju zakona o akcizama čvrsto insistiraju međunarodna zajednica, kao i međunarodne finansijske institucije.

On je istakao da je Evropska komisija “ozbiljno posvećena” evropskoj perspektivi BiH, što se, kako kaže, može vidjeti iz redovnih sastanaka na najvišem nivou, kao i kroz tehničku i savjetodavnu podršku politikama koje se trebaju primijeniti. Han kaže da Evropska komisija očekuje da BiH ostane posvećena ispunjavanju obaveza na putu evropskih integracija, što uključuje i dostavljanje kvalitetnih i usklađenih odgovora na upitnik Evropske komisije.

“U tom smislu je značajan nastavak ispunjavanja uslova iz Reformske agende i svih njenih elemenata, uključujući socio-ekonomski aspekt, vladavinu prava i reformu javne uprave”, rekao je Han i dodao da je to od presudne važnosti kako bi se održao reformski put BiH.

Tokom razgovora sa Zvizdićem o izmjenama Izbornog zakona BiH, Han je naglasio da rješenje mora doći kao dogovor između političkih stranaka i mora biti bazirano na dijalogu i konsenzusu. “Moraju raditi u smjeru da zemlju što više približe EU, a ne da se BiH udaljava od postizanja standarda EU”, rekao je Han. S obzirom na to da će 2018. godine u BiH biti održani opšti izbori, Han je pozvao da se tekuća godina “iskoristi što je više moguće i da se svi koncetrišu za Reformsku agendu i da se što više suzdrže od predizbornih aktivnosti koje obično otežavaju redovne političke procese”.

Podsjećamo, nedavno je predsjednik DF-a Željko Komšić pozvao Zvizdića da podnese ostavku jer nije uspio obezbijediti većinu  u Parlamentu BiH za prijedlog zakona o akcizama.

ZVIZDIĆU, DOKLE MISLIŠ OVAKO? Komšić za TV1: Zvizdić je trebao da ode još kada akcize nisu prošle po drugi put u Parlamentu!

Kritikama na račun Zvizdića pridružio se i zastupnik SBB-a u državnom parlamentu, koji je Zvizdiću posebno zamjerio sporost u prevođenju upitnika EU, spočitavši mu  da je htio za poslove prevođenja angažovati hrvatsku firmu, pored nekoliko  domaćih.

(VIDEO) DAMIR ARNAUT ZA TV1! Zvizdić nije zakazao samo na akcizama: Prevođenje odgovora na upitnik EU želi povjeriti hrvatskim firmama

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj