EMIRATI OBJAVILI LISTU ZAHTJEVA ZA KATAR: Ako Katar želi ‘razvod’, dobit će ga

Ministar vanjskih poslova UAE Anwar Gargash iznio je popis zahtjeva arapske koalicije koje Katar treba ispuniti, ako želi okončanje blokade. Zahtjevi uključuju okončanje potpore teroristima i napuštanje osoba i organizacija sa nedavno objavljene ‘terorističke liste’ , izvijestila je Al Arabiya.

Gargash je za Al-Hayat novine rekao da ako Katar želi vratiti odnose na prijašnju razinu, mora se pridržavati odluka Vijeća za suradnju u Zaljevu i zaustaviti financiranje ekstremizma i terorističkih pokreta u Siriji i Libiji te  prestati pomagati ranije naznačene osobe i organizacije.

Dodao je kako je Šejh Tamim bin Hamad napustio politiku svog oca kada je potpisivao sporazum iz Rijada 2014. godine, osobito nakon što je bio šokiran kasetama koje su pokazale Gaddafijeve planove za ubojstvo kralja Abdullaha bin Abdulaziza.

Gargash je potencirao pitanje katarske razmjene talaca u Iraku i Siriji u zamjenu za velike sume novca ‘koji je kasnije podijeljen šiitskim i sunitskim terorističkim skupinama’. “Ako Katar svojom politikom traži odvajanje,  razvod “će se dogoditi” pa čak i ako katarski objekti i aerodrom ostanu otvoreni svijetu, ostat će izolovani od okoline “, dodao je.

 

(Global CIR)

Komentiraj