NAKON ŠTO SE SAA PRIBLIŽILA NA 50 KILOMETARA DO RAKE: Američko-kurdska koalicija u brzoj akciji zatvorila sve prilaze gradu

Izraelski borbeni avioni izveli su danas, vojne udare na sirijsku vojsku u pokrajini Quneitra, izjavio je izraelski vojni izvor za AFP, dok je na drugom kraju zemlje američko kurdska koalicija blokirala prilaze Raki.

Prema izvoru, izraelski zračni udari su izvedeni kao odgovor na minobacački napad koji je pokrenut ranije sa sirijskih teritorija na Golansku visoravan pod kontrolom gradskih snaga.

Ranije jutros, terorističke skupine – koje je predvodi  Hay’at Tahrir al-Sham – pokrenuli su  ofanzivu protiv SAA u al-Ba’ath Cityju.

 

Američko-kurdska koalicija u brzoj akciji zatvorila sve prilaze Raki

Iako su ruska i sirijska strana od početka američko-kurdske ofanzive na nekadašnju “prijestolnicu” DAIŠ-a zahtijevali od Pentagona da se grad opkoli, ne bi li se zaustavio odliv terorista prema jugu zemlje, napadačke snage su oklijevale da zatvore prilaze gradu sve do sada.

Kako su danas saopštila medijska krila kurdskih rganizacija SDF i JPG, zauzimanjem sela Mustadžid Nakib, koalicione snage u potpunosti su zatvorile obruč oko Rake, ostavljajuću sve preostale teroriste u gradu u bezizlaznoj situaciji.

Ipak, iako su i sirijski vojni zvaničnici, ali i visoki predstavnici ruskih ministarstava odbrane i spoljnih poslova od početka ofanzive na Raku zahtijevali da se spriječi veliki odliv terorista iz grada, američko-kurdska koalicija se odlučila na ovaj potez, tek nakon što su Tigrove snage SAA stigle na manje od 50 kilometara od pokrajinske prijestolnice.

Ovakav razvoj situacije, prema navodima kurdskih i zapadnih izvora, natjerao je već tokom jučerašnjeg dana, kada je bilo očigledno da će obruč oko grada biti zatvoren, veliki broj lokalnih pripadnika DAIŠ-a na predaju. Do danas u podne, navode, SDF-u je oružje položilo preko 70 terorista.

Ipak, dobar broj njih i dalje je spreman da se bori do smrti, tako da je u istom periodu izvedeno nekoliko samoubilačkih napada, u kojima je, prema tvrdnjama terorističkih medija, ubijeno više od 50 kurdskih boraca.

 

Američke zračne snage u proteklih 30 dana ubile gotovo 500 civila u Siriji

Sirijski opozicijski izvor SOHR tvrdi kako je protekli mjesec bio mjesec s najvećim brojem ubijenih civila u američkim zračnim napadima u Siriji od početka američke intervencije u toj zemlji. Ističe se kako je u zračnim napadima na prostoru dvije sirijske provincije, tijekom proteklih 30 dana ubijeno najmanje 472 civila – što je čak dvostruko više od prethodnog mjeseca.

Navodi se kako je 222 civila – uključujući 84-oro djece – ubijeno na prostoru provincije Deir ez Zor dok je 250 civila, 53-oje djece, ubijeno na prostoru provincije Raqqa.

Znatno povećani broj ubijenih civila ukazuje na to da su američke snage pojačale napade, ali i da vode manju brigu o tzv. “kolateralnim žrtvama”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj