OBAVEZNI ČASOVI ‘RELIGIJE I MORALA’: Erdoganov režim izbacuje Darvinovu teoriju iz škola

Turska je spremna da iz programa srednjih škola izbaci Darvinovu teoriju evolucije – “kako bi sačuvala lokalne i nacionalne vrijednosti”.

Kako piše RT, Turska će time postati druga predominantno muslimanska zemlja koja je donela takvu odluku, poslije Saudijske Arabije. Turski nastavnici tvrde da je Darvinova teorija isuviše kompleksna za tinejdžere i da bi trebalo da sačekaju do fakulteta kako bi mogli da se suoče sa takvim sekularnim naučnim diskursom. Odluka bi trebala stupiti na snagu od 2019. godine. 

“Izbacili smo kontroverzne predmete za učenike koji su u dobi u kojoj ne mogu da razumiju problematiku”, rekao je funkcioner Ministarstva obrazovanja Alpasan Durmuš.

Prema njegovim riječima, izbacivanjem Darvinove teorije snagu će dobiti “lokalne i nacionalne vrijednosti turskog društva, a tu odluku je podržao i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Durmuš je dodao i da časovi religije i morala, koji će biti uvedeni kao obavezni, ne treba da budu u programu đaka prvog, petog i devetog razreda, ukoliko sami ne izaberu.

U komentarima na ovakvu odluku Ministarstva obrazovanja navodi se da je to posljedica želje vlasti da smanji uticaj sekularizma koji je uveo osnivač moderne turske države Kemal Ataturk. Inače, od sljedeće godine će se u turskim školama skromnije izučavati lik i djelo Mustafe Kemala Ataturka.

Grupacija onih koji se protive Darvinovoj teoriji tvrdi da je ona “u totalnoj suprotnosti sa islamskim učenjima”, dok se na drugoj strani govori o potpunom prihvatanju ili djelimičnom, uz nalaženje veza sa islamskim teorijama.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj