KRIZA TRESE VELIKU BRITANIJU: Više od milion radnika napustit će tu zemlju zbog Brexita

Visokokvalificirani strani radnici najvjerojatnije će u skoroj budućnosti napustiti Veliku Britaniju, a za njih čak 47%  se pretpostavlja da će to napraviti u narednih pet godina.

Više od milijun stranih radnika priprema se za napuštanje Velike Britanije, pojačavajući tako strahove da će se ova zemlja suočiti s ozbiljnim odljevom mozgova kao posljedicom Brexita.

Istraživanja pokazuju da 36 posto stranih radnika koji trenutno rade u toj zemlji razmišlja o odlasku do 2022. godine, dok će njih 26 posto otići u sljedeće tri godine, piše

Iako ove brojke možda ne zvuče dovoljno dramatično, one to zaista jesu kad se uzme u obzir činjenica da će 1,2 milijuna stranih radnika koji planiraju otići, od njih ukupno 3,4 milijuna koliko ih ima u Velikoj Britaniji,  stvoriti ozbiljnu poslovnu krizu s kojom će se ova zemlja suočiti kad jednom započne proces izlaska iz Europske unije.

Pomutnja oko Brexita

O odlasku najviše razmišljaju visokoobrazovani stranci koji se u Velikoj Britaniji nakon Brexita ne osjećaju dobrodošli, što je izjavilo njih  32 posto, a promjeni stava o selidbi pridonijeli bi primjerice niži troškovi života i više inicijative za usklađivanjem poslovnog i privatnog života, pokazuju istraživanja.

Britanska premijerka je ranije ovog mjeseca izjavila kako državljani Europske unije koji žive u Velikoj Britaniji mogu ostati u zemlji nakon što Britanija izađe iz europske obitelji, dok je europskim čelnicima rekla da će EU građanima biti dana šansa da dogovore svoj status i steknu britansko državljanstvo.

Ponuda uključuje jednak tretman kao i kod britanskih građana po pitanju zdravstva, obrazovanja, beneficija i mirovina. Problem s ovim, ističu stručnjaci, je u tome što je ona uvjetovana i time da se britanskim državljanima osigura isti tretman u zemljama Europske unije , što znači da će  u tom dugotrajnom i kompleksnom procesu usklađivanja, mnogi Europljani u Velikoj Britaniji i dalje živjeti pod oblakom neizvjesnosti.

Vlada velika neizvjesnost

U problemima su i britanski poslodavci jer gubitak milijuna radnih mjesta neće se lako nadoknaditi.

Jedan od načina ublažavanja negativnih posljedica koje će proizaći iz odlaska visokokvalificiranih stranih radnika je povećana automatizacija, koja ionako transformira prirodu rada svugdje u svijetu, piše isti list.

Bez obzira na sve, određena doza utjehe za britanske poslodavce leži u činjenici da se Veliku Britaniju uglavnom i dalje percipira kao poželjno mjesto za život i rad.

Unatoč neizvjesnosti i pomutnji koju je donio Brexit, 89 posto stranih radnika smatra kako Velika Britanija ispunjava  sve kriterije za rad vani, a ta je zemlja na listi prešišala i SAD, zemlju koja se dugo smatrala najboljom opcijom za odlazak “trbuhom za kruhom”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj