REAKCIJA IZ RUSIJE: ‘SAD pripremaju vrlo ozbiljan napad na Siriju kako bi spriječile pad DAIŠ-a, smanjile borbenu sposobnost SAA i isprovocirale Rusiju’

Upozorenje Bijele kuće o tome da vojska Bašara Asada navodno priprema kemijski napad svjedoči o tome da SAD priprema “vrlo ozbiljan” napad na Siriju, izjavio je za portal Vzgljad zamjenik predsjednika odbora Vijeća Federacije za obranu i sigurnost Franc Klinčevič.

Pokušaj podjele Sirije

“Provokacija će biti opsežno pripremljena i napad će biti vrlo ozbiljan”, istaknuo je senator. Po njegovom mišljenju, Sjedinjene Države su već došle do “izvjesne završne etape u svom pokušaju sklanjanja Asada i njegove administracije”. “Uslijedit će pokušaji podjele Sirije”, rekao je Klinčevič.

Ranije je Bijela kuća priopćila da SAD “uočava moguće pripreme za još jedan napad uz primjenu kemijskog oružja od strane Asadovog režima” i da je ponovno moguće “masovno stradanje civila, uključujući nevinu djecu”. Bijela kuća je istaknula da će u slučaju kemijskog napada Asad “i njegove oružane snage platiti visoku cijenu”.

“Amerikanci pripremaju napad na sirijske oružane snage kako bi zaštitili svoje stručnjake koji se tamo nalaze i spriječili ozbiljno nanošenje štete Islamskoj Državi, kako bi smanjili borbenu sposobnost sirijske vojske i ujedno vidjeli reakciju Rusije”, rekao je senator.

Klinčevič je istaknuo da Asad i njegove snage nisu umiješani ni u prvi, ni u hemijski napad koji im se pripisuje. “On zato jednostavno nema odgovarajuće komponente hemijskog oružja”, istaknuo je Klinčevič, podsjećajući da je kemijsko oružje iz Sirije izneseno i uništeno.

“Dok sve službe na svijetu znaju da DAIŠ danas ima ovo oružje i da postoje lokacije gdje ga oni prave”, podsjetio je senator.

Trump također znao da vlasti Sirije nisu primijenile hemijsko oružje

Ranije je u medije procurila informacija o tome da je Trump također znao da vlasti Sirije nisu primijenile hemijsko oružje u Han Šejhunu. Poznati novinar Seymour Hersh je u članku za Bild am Sonntag istaknuo da je Trump u vezi s tim donio odluku o napadu zanemarivši mišljenja stručnjaka, a da je administracija Bijele kuće tek naknadno pokušala u medijima stvoriti sliku događaja koja opravdava Trumpovu odluku.

Napad je ipak bio izvršen, jer je takva paradigma: danas Amerikanci čine sve da spase svoje čedo. Oni ne žele  da tzv. ‘Islamska Država’ bude uništena. To je instrument koji će oni još dugo koristiti”, objasnio je Klinčevič.

‘U svakom slučaju mi ćemo biti krivi’

Što se tiče Rusije, svaki razvoj ovog procesa će za nju biti krajnje negativan. “U svakom slučaju mi ​​ćemo biti krivi”, rekao je Klinčevič. “Ostalo je malo vremena za direktne provokacije, kada ćemo morati reagirati. Bilo kako bilo, morat ćemo pokazati zube”, zaključio je senator.

7. aprila je SAD izvršio masovni raketni napad na sirijsku bazu Šejrat u provinciji Homs, nakon što je neosnovano optužio Damask za uporabu kemijskog oružja u rajonu Han Šejhun u Idlibu.

 

 

(Global CIR/RBTH)

Objavljeno u:

Komentiraj