SUD U HAGU ODLUČIO: Holandija djelimično odgovorna za smrt 300 Bošnjaka u Potočarima

Holandski Apelacioni sud potvrdio je danas da je Holandija djelimično odgovorna za smrt 300 Bošnjaka koji su protjerani iz holandske baze UN u Potočarima. Ovom odlukom podržana je prethodna sudska presuda iz 2014. godine, prema kojoj su pripadnici holandskih mirovnih snaga mogli da znaju da će Vojska Republike Srpske ubiti muškarce koji su se sklonili u bazu u selu Potočari, ukoliko budu primorani da izađu, kao što se i desilo.

U odluci se navodi da će visina odštete porodicama žrtava biti određena naknadno. Ova odluka predstavlja izuzetak iz pravila da UN imaju imunitet od sudskog gonjenja. Presuda je pravosnažna i izrečena je u drugostepenom postupku po tužbi koju su podnijele “Majke Srebrenice” protiv Holandije.

Na prvostepenu odluku žalila se holandska vlada, tvrdeći da oni nisu mogli da znaju da će Bošnjaci biti ubijeni nakon povlačenja holandskih trupa. Sudski slučaj iz Holandije je skoro jedinstven u svijetu po tome što je jedna država iz mirovne misije UN pozvana na odgovornost.

Holandski mirovnjaci traže odštetu od Vlade

Više od 200 holandskih vojnika mirovne Misije UN tuži svoju vladu jer ih je poslala da brane Srebrenica 1995. godine, nakon što ju je ministarstvo odbrane nazvalo “nemogućom misijom”, prenio je danas AFP. Punomoćnik ovih vojnika, advokat Majkl Ruperti rekao je sinoć holndskom mediju da će u utorak 206 njegovih klijenata tražiti kompenzaciju od po 22.000 eura, a ukupna suma odštete iznosti oko 4,5 miliona eura.

“Oni i dalje osjećaju štetne posljedice u svim aspektima svog života i vjeruju da je za to odgovorno ministarstvo odbrane”, rekao je Ruperti. Ministarka odbrane Janin Henis-Plashert prošle godine je priznala da je holandski bataljon koji je poslat u BiH bio “bez adekvatne pripreme… bez odgovarajućih sredstava, sa malo informacija, da bi zaštitio mir koji više nije postojao”.  “To je bila nerealna misija, u nemogućim uslovima”, rekla je ona, podseća AFP.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj