NOVI UDAR NA KATAR: Mjenjačnice i banke odbijaju razmjenjivati katarski rijal nakon što je zemlji dodijeljen negativni kreditni rejting

Mjenjačnice i banke odbijaju kupovati katarske rijale nakon što su agencije za ocjenjivanje kreditni rejting ove zemlje stavile na “negativnu listu”.

Image result for qatar rial no excange in europe

Odluka dolazi nakon što je nekoliko arapskih zemalja kao što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein odlučili prekinuti diplomatske veze s Dohom. Prema vijestima iz Dohe, stanovnici koji su putovali u Europu, SAD i Aziju kazali su da nisu mogli razmjenjivati ​​katarsku valutu.

Egipat traži pokretanje istrage o ulozi Katara u naoružavanju terorista u Libiji

Sa druge strane, zamjenik ministra vanjskih poslova Egipta, Tareq Qunni, pozvao je u srijedu Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) da ispita kršenje međunarodnih sankcija Libiji, koje krši Katar  pomažući militantima u toj zemlji.

“Potrebno je da UNSC i relevantni odbori dokumentiraju opetovano kršenje sankcija protiv Libije od strane nekoliko država, prije svega Katara”, rekao je Qunni tokom sjednice UN-a o borbi protiv terorizma u Libiji.

Qunni se osvrnuo na financiranje terorističkih skupina u Libiji i njihovu trgovinu oružja sa Dohom. Potrebno je poduzeti potrebne mjere u vezi s opisanim prekršajima, dodao je diplomat, piše Al-Arabiya.

 

1 Komentaron this Post

  1. zulfikar

    Ovo je više nego dobra vijest! Dođe vrijeme pa se sve preokrene,a i da glavni sponzori terorista udare jedni na druge.Elhamdulillah!

    Reply

Komentiraj