MOSKVA UPOZORILA WASHINGTON: Ne poduzimajte jednostrane akcije u Siriji, SAA vam nije prijetnja

Moskva je upozorila SAD protiv poduzimanja jednostraih akcija u Siriji, jer ne postoji opasnost od sirijske vojske, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije. Priopćenje dolazi nakon što su SAD optužile Siriju da navodno priprema hemijski napad, bez davanja bilo kakvih dokaza.

Na pitanje je li Rusija upozorila američku administraciju protiv bilo kakvog jednostranog djelovanja u Siriji, ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov, odgovorio je da ruski dužnosnici “uvijek upozorvaju o tome, uključujući i njihovu [SAD] najnoviju najavu o napadima na sirijske oružane snage. ”

“To je neprihvatljivo i narušava suverenitet Sirije. Ne postoji opasnost po snage SAD od strane sirijske vojske. Tako, da je to zapaljiva, provokativna retorika”, rekao je Gatilov.

‘Assad želio koristiti hemijsko oružje pa se predomislio’

U ponedjeljak večer, Bijela kuća je ustvrdila da sirijski predsjednik Bashar Assad priprema navodni hemijski napad, te je upozorila da će sirijska vlada “platiti visoku cijenu” ako napad bude izvršen. Nekoliko sati kasnije, Pentagon je priopćio da je otkrivena aktivnost od strane sirijskih vlasti u pripremi za napad. Glasnogovornik Pentagona, kapetan bojnog broda, Jeff Davis je rekao da su SAD vidjele “aktivnost” na Šairat aerodromu na kojem su ispoljene “aktivne pripreme za upotrebu hemijskog oružja.”

Američka vlada nije uspjela osigurati bilo kakve detalje ili dokaze o takvim navodima, a glasnogovornik State Departmenta, Heather Nojert, je priopćila da je to “obavještajna stvar.” Na pitanje novinara, “zašto Washington koristi fraze da opravda bilo koji odgovor”, Nojertova je odgovorila: “Ne želim ulaziti u detalje s Vama, jer je ovo vrlo ozbiljna i velika stvar.”

U srijedu su opet SAD saopštile da se sirijsko rukovodstvo “predomislilo” o planiranju navodnog hemijsog napada. Ministar obrane Jim Matis je rekao “da se čini da su sirijske vlasti shvatile upozorenje ozbiljno”, te da nisu to uradile.

Moskva: Moguće provokacije Washingtona

Sirijska vlada, kao i ruske vlasti, su negirali sve optužbe, a glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov je rekao da su “prijetnje legitimnom čelniku Sirije neprihvatljive.” U najnovijem priopćenju, zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Genadij Gatilov je priopćio da Rusija ne isključuje “moguće provokacije” nakon priopćenja iz Washingtona.

“Izjave američke administracije kompliciraju mirovne pregovore u Astani i Ženevi, i Moskva smatra da su takvi pokušaji, da se povećaju tenzije oko Sirije neprihvatljivi”, navodi se u priopćenju. “Izjave da se sirijske oružane snage spremaju za upotrebu hemijskog oružja su potpuna besmislica. Ove pretpostavke se ne temelje ni na čemu. Niko nije dao bilo kakve činjenice”, rekao je ruski diplomat.

“Ako je cilj da se time pojača spirala napetosti, to je neprihvatljivo jer komplicira proces pregovora koji su poduzeti u Astani i Ženevi.” istaknuo je Gatilov. “Mi smo to vidjeli u prošlosti. Naravno, postoje mnoge bolesne želje, kojima se želi ugroziti proces pregovora. Dakle, moguće su provokacije”, dodao je zamjenik ministra vanjskih poslova.

 

 

(Global CIR/RT)

Objavljeno u:

Komentiraj