MOSUL OSLOBOĐEN, PALA JE LAŽNA DRŽAVA: DAIŠ više ne kontroliše nijedan rejon u gradu, preostalim teroristima poručeno – ili predaja ili smrt

Iračko Ministarstvo odbrane javilo je da su svi rejoni Mosula oslobođeni od terorista, javlja “Sky News Arabija”. Ujedinjena komanda operacije za oslobađanje Mosula, koja traje od oktobra prošle godine, saopštila je da je iračka vojska protjerala teroriste iz centra Mosula.

“Islamska država više ne kontroliše nijedan rejon u Mosulu. Militanti nemaju drugog izbora osim da se predaju. Prisustvo DAIŠ-a u Iraku je zauvijek završeno“, citira televizija izjavu resora.  “Pseudodržava je pala: oslobođena je džamija Nuri”, javlja iračka televizija koja direktno prenosi dešavanja kod džamije, na kojoj je podignuta iračka zastava.

Televizija “Sky News Arabija”, pozivajući se na svog dopisnika, tvrdi da je u redovima DAIŠ-a raskol, dok u borbama u području džamije učestvuje samo pet militanata. Koalicija predvođena SAD pruža iračkim snagama vazdušnu i kopnenu podršku u ofanzivi na Mosul, koja je počela oktobra 2016. godine. Prošle nedjelje objavljeno je da je u ruskim vazdušnim napadima u Siriji Bagdadi ubijen, ali ruski zvaničnici nisu potvrdili tu vijest.    

Mosul oslobođen u potpunosti

Irački premijer: Kraj lažne države džihadista

Irački premijer Hajder el Abadi izjavio je danas da je “lažna država” džihadista DAIŠ  “došla do kraja”.

Abadi je to poručio nakon što su iračke snage oslobodile historijsku džamiju u Mosulu, gdje su džihadisti prije tri godine proglasili kalifat.

“Povratak el Nuri džamije i el Hadba minareta predstavlja kraj lažne države”, naveo je Abadi u saopštenju koje je na engleskom jeziku objavio na Tviteru.

Abadi je poručio da će iračke snage da nastave da “gone” borce DAIŠ-a da bi ih “ubili i zatvorili, sve do posljednjeg”, preneo je Rojters.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj