TURSKA VOJSKA SPREMA VELIKU OFANZIVU PROTIV KURDA: Dok gomilaju oružje u sjevernom Halepu, trupe SAD-a patroliraju pograničnim kurdskim gradom radi zaustavljanja invazije

Od utorka su kurdski položaji u regiji Efrin u stanju visoke pripravnosti pošto je primijećen velik broj turskih oklopnih vozila što se okupljaju na području sjevernog Halepa . U pripremama za skorašnju ofanzivu, tokom utorka poslijepodne turske su snage „zapalile“ artiljerijskom vatrom kurdske položaje po selima u području sjevernog Halepa, dok su u isto vrijeme izviđački zrakoplovi nadgledali teren tokom čitavog dana.

Artiljerijske granate pale su na Tall Rifaat, Harbul, Ain Daknah, Maranaz, Malkiiah, Kastal i Vilat Al-Kadija dok su turski izviđački avioni  satima  letjeli nad gradom Šeik Issa, vjerovatno da obezbijede koordinate kurdskih ciljeva i istraže slabe tačke u svojim odbrambenim linijama.

U odgovoru na turska neprijateljstva, Sirijske demokratske snage (SDF) – većina od njih su YPG borci – otvorile su vatru na tzv. ‘pobunjenike’ u sjevernom Haleppu koje podržava Turska.

Menagh vazduhoplovna baza, Sheikh Issa i Tall Rifaat su početne mete turske ofanzive koja tek treba da počne u punoj snazi.

U međuvremenu, objavljen je video koji navodno prikazuje velik broj turskih tenkova kako pristižu na područje sjevernog Halepa, vjerovatno s namjerom da budu okosnica skorašnjeg napada kojem bi za cilj bilo povezivanje sjevernog djela Halepa i pobunjeničke „domovine“ u pokrajini Idlib.

Kako bi Ankara uspjela povezati ova dva područja, neophodno je da turska vojska, uz pomoć „odabranih“ pobunjeničkih skupina, osvoji područje veličine cca. 30 km pod nadzorom „Sirijskih demokratskih snaga“ , koje podržava Washington, ali koje su u tom dijelu Sirije predale određene teritorije SAA.

Dodatnu komplikaciju ovakvom razvoju događaja predstavlja upravo prisutnost ruskih te sirijskih pripadnika oružanih snaga, koji se nalaze na tom području u vidu tampon zone među dvijema stranama.

SAD patroliraju pograničnim gradom pod kontrolom Kurda radi zaustavljanja invazije turske vojske

 

Dok se šire glasine da bi se vojska Turske mogla  umiješati u borbu za Raku, vojska SAD-a obišla je pogranično mesto Tel Abjad pod kurdskom kontrolom, u utorak poslijepodne.

Sa tim u vezi, predstavnik koalicije predvođene SAD-om, Bret Mekgurk, susreo se sa komandirima Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i zvaničnicima novoformiranog Građanskog savjeta Rake vezanog za SDF. Ova grupa će upravljati Rakom čiji većinu čine Arapi, čim ga kurdske snage budu u potpunosti osvojile.

Prošle nedjelje, izveštaji su ukazali da su turski helikopteri ušli u sirijski vazdušni prostor i da su uočeni iznad Tel Abjada, grada sjeverno od Rake koji su nedavno bombardovale turske trupe.

 

 

(Global CIR/Agencije/AMN)

 

Objavljeno u:

Komentiraj