UOČI VIDOVDANA SVAĐALI SE CIJELU NOĆ: Mira govorila Slobi da se prodao nacionalistima pred historijski govor na Gazimestanu

Mnogo je anegdota, poznatih i nepoznatih priča, koje su se ispredale o porodici Milošević-Marković, kao vladarima Srbije u najtežim godinama koje pamte današnje generacije. Sa takvim oreolom, logično je, garantovano je mjesto i u vicevima, ali i u tračevima.

Vidovdan ima posebno mjesto u hronologiji uspona i pada ove porodice. Slobodan Milošević se na Vidovdan 1989. godine, na velikom skupu na Gazimestanu gde je obilježavano 600 godina od Kosovoskog boja, ustoličio kao novi srpski vođa, piše Nedeljnik.

Sletio je tada helikopterom među više od milion pristalica, pa i onih koji će mu ubrzo postati “unutrašnji neprijatelji”. Dvanaest godina kasnije, Milošević se ponovo vozio helikopterom. Ovog puta u Hag, gde je simbolično detronizovan, a sa njim i jedna epoha srpske historije.

Sticao se utisak da su u svim projektima Mirjana Marković i Slobodan Milošević nastupali “kao tim”. Iako je on pokazivao više senzbiliteta za “nacionalna pitanja”, dok je ona, bar na prvi pogled, ostala kruti ideolog iz nekog prethodnog vremena. Lako je, rekli bi cinici, na Dedinju se igrati ideologije. Posebno ljevičarske…

Tek, jedan od tračeva po beogradskim kuloarima kaže da su Milošević i Mirjana Marković baš uoči mitinga na Gazimestanu imali jednu od najžustrijih svađa. Jedan od porodičnih prijatelja porodice Milošević iz tog vremena, ispričao je kakva je atmosfera vladala u njihovoj kući noć uoči odlaska na Gazimestan.

Po ovoj verziji priče, njihova djeca Marija i Marko pričali su prijateljima da su se “roditelji svađali cijelu noć i da je “mama lomila sve po kući”. Mira je, zapravo, bila ljuta na Slobu zbog Gazimestana i optuživala ga da se prodao nacionalistima. – Sloba je nervozan otišao od kuće, nije spavao cijelu noć – kaže ova verzija priče, piše Nedeljnik.

 

 

(Global CIR/Nedeljnik.rs)

Komentiraj