ANKARA NE MOŽE BITI POSREDNIK! Saudijski diplomata: Turska baza u Kataru komplikuje situaciju, a Katar će snositi posljedice zbog toga

Veleposlanik Saudijske Arabije u Turskoj, Walid al-Khuraiji, izjavio je da turska baza u Kataru “komplicira situaciju”. Također je izrazio  nadu da će Ankara zauzeti “neutralno” stajalište o krizi s Dohom, piše Al-Arabiya.

“Sve regionalne snage griješe ako misle da će njihova intervencija riješiti problem i očekujemo da ove snage poštuju postojeći regionalni poredak i da riješe sve hitne slučajeve”, rekao je al-Khuraiji u intervjuu dnevnom listu bliskom Erdoganovom režimu ‘Daily Sabah’.

“Nadali smo se da će Ankara ostati nepristrana zbog održavanja dobrih odnosa sa svim zemljama Zaljeva”, rekao je. “Kada se Ankara priklonila Dohi, izgubila je neutralnost kao nepristrana stranka koja traži posredovanje (kao što su rekli)”, kazao je.

“Dovođenje stranih vojski iz zemalja regije i oklopnih jedinica je vojna eskalacija zbog koje će Katar snositi posljedice”, kazao je. Al-Khuraiji je također naglasio da “Saudijska Arabija ne sumnja u turske motive i zabrinutost Ankare za sigurnost i stabilnost regije”.

 

 

(Global CIR)

Komentiraj