UČESTVUJU SVI OSIM BiH: U Dubrovniku počeo Samit saradnje u jugoistočnoj Evropi bez članova Predsjedništva BiH

Samit zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Dubrovniku upravo je počeo, a uvodno obraćanje imala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

U Dubrovniku počeo Samit saradnje u jugoistočnoj Evropi bez članova Predsjedništva BiH

Na samitu o saradnji učestvuju predstavnici svih zemalja jugoistočne Evrope sem Bosne i Hercegovine, jer na njemu nisu prisutni članovi Predsjedništva naše zemlje.

Nakon Grabar Kitarović, o stanju u regionu, kako je predviđeno, govorit će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a zatim njegov slovenački kolega Borut Pahor, šef crnogorske države Filip Vujanović, kosovski predsjednik Hašim Tači, predsjednik Makedonije Ðorđe Ivanov, bugarski premijer Bojko Borisov i turski vicepremijer Turgul Turkes.

– Postoji jasna i sigurna volja od svih nas da nađemo zajednička rješenja i unaprijedimo živote naših građana. Moramo priznati da je ovo područje kroz povijest naučilo da moramo imamo saradnju. Jugoistočna Europa pokazala je zrelost ove inicijative. Međutim, ne možemo izgubiti iz vida širu globalnu sliku. Jugoistočna Europa bila je podležna promjenama, a današnji svijet je povezaniji nego ikad i bilo koja separacija je više nego uzaludna. Moramo naći zajednički jezik – poručila je predsjednica Hrvatske u svom govoru.

U Dubrovniku se sastaju i ministri vanjskih poslova zemalja članica Procesa. Na ovom sastanku učestvuje naš ministar Igor Crnadak, koji je čestitao Republici Hrvatskoj na uspješnom predsjedavanju SEECP-om, naglasivši da Bosna i Hercegovina pridaje veliku važnost ovom političkom procesu.

Iz Dubrovnika stiže i vijest da je Vučić prije Samita bio na radnom ručku s predsjednicom Hrvatske, te da će tokom dana imati i sasatanak sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini.

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj