OTPOR MJERAMA VLADE HRVATSKE: Nuklearnu će deponiju otjerati nacionalni park?

Republika Srpska i Federacija BiH trebaju pokrenuti postupak zaštite ugroženog područja kao nacionalni park ili park prirode, s obzirom na to da je rijeka Una i to granično područje s Hrvatskom prirodni rezervat. Ovo je jedan od zaključaka Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, koji je održan u petak u Sarajevu, pišu Nezavisne.

Pozvali su Vijeće ministara BiH da zatraži od vlasti Hrvatske izuzimanje Trgovske gore kao lokacije za skladištenje nuklearnog otpada. Nakon sjednice Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, rekla je da je Radna grupa donijela zaključak da pitanje odlaganja nuklearnog otpada bude jedna od tačaka na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara i Vlade Hrvatske 7. jula u Sarajevu. Dodala je da bi Vijeće ministara trebalo na zajedničkoj sjednici s Vladom Hrvatske uručiti tekst Rezolucije oba doma parlamenta BiH o neprihvatanju izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada u blizini granice sa BiH.

“Zadužili smo sve članove Radne grupe, odnosno poslanike i delegate, da od Savjeta ministara zatraže izvještaj sa zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Savjeta ministara i informišu šta su učinili sprovodeći Rezoluciju”, rekla je ona. I Jasmin Emrić, član Radne grupe, naglasio je da je najvažnije da Vijeće ministara na zajedničkoj sjednici s hrvatskom vladom istakne da pitanje eventualnog odlaganja nuklearnog otpada na granici unosi nemir među građane BiH.

Radna grupa takođe traži da se o neprihvatanju izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na graničnom području BiH i Hrvatske diplomatskim putem obavijesti Slovenija. Na sastanku su članovi Radne grupe zatražili da Vijeće ministara ispita zbog čega do danas nije došlo do potpisivanja SEA (Strateška procjena uticaja na okolinu) protokola kojeg su RS i FBiH usvojile još 2015.

“Tražimo da se ispita zbog čega još nije dostavljen SEA protokol kako bi BiH mogla preduzimati aktivnosti predviđene ovim dokumentom. Napominjem da je Espo konvencija ratifikovana i u daljim koracima po toj konvenciji, ukoliko dođe do sljedećih aktivnosti Hrvatske, imamo puno pravo da djelujemo”, rekla je Golićeva. Istakla je da bi odlaganje eventualno nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora ugrozilo 230.000 ljudi jer se stanovništvo bavi uglavnom stočarstvom, pčelarstvom i zemljoradnjom, te bi njihovi proizvodi bili praktično neupotrebljivi.

 

(Global CIR/NN)

Komentiraj