RADI SPRJEČAVANJA ‘NEOVLAŠTENOG IZNOŠENJA SMEĆA’: Novi Sad uveo čuvare kontejnera

Novosadsko JKP „Čistoća“ odnedavno je angažovalo dvije firme za osiguranje čiji je zadatak da čuvaju novosadske kontejnere. Od čuvara se očekuje da osmatraju površine gdje su postavljeni kontejneri, sprečavaju uništavanje metalne konstrukcije podzemnih kontejnera, kao i neovlašteno iznošenje smeća iz kontejnera. 

Čuvari će sprečavati ispisivanje grafita i lijepljenje plakata po kontejnerima, sprečavat će i gasiti požare. Osim toga, reagovat će „na sumnjive predmete pored kontejnera, kao i na sumnjive osobe kraj njih“. Za ovu namjenu novosadska „Čistoća“ agencijama za osiguranje izdvojit će blizu šest miliona dinara, a ulične patrole obavljaju se od 16 sati do osam sati ujutro narednog dana.

Ova odluka uzburkala je javnost, pa je ubrzo uslijedila inicijativa više od 30 organizacija i udruženja da se odluka opozove jer, prema njihovoj tvrdnji, ugrožava egzistenciju jednog broja ljudi koji se bave sakupljanjem reciklabilnih sekundarnih sirovina.

„Bez obzira na činjenicu da je Zakonom o upravljanju otpadom i Zakonom o komunalnim delatnostima definisano da vlasništvo nad komunalnim otpadom odloženim u namjenske kontejnere pripada javno komunalnom preduzeću, ovaj čin je atak na zdrav razum građana Novog Sada i Srbije i sa stanovišta humanosti predstavlja beskrupulozno kršenje ljudskih prava, a sa stanovišta ekonomije nerazumnu odluku da građani i građanke javnim novcem plaćaju privatnoj kompaniji uslugu sumnjive svrhe“, navodi se u apelu koji su, između ostalih, potpisali Republički sindikat sakupljača sekundarnih sirovina i Srpska asocijacija reciklera ambalažnog otpada.

Oni navode da 70 posto sakupljača čine pripadnice i pripadnici romske nacionalne manjine, kojima je usljed velike stope nezaposlenosti, loših uvjeta života i etničkih predrasuda otežano da nađu zaposlenje u zajednici u kojoj žive, čime im je ugroženo pravo na rad, što je ljudsko pravo zagarantovano Ustavom.

Direktor JKP „Čistoća“ Vladimir Zelenović naglasio je da to preduzeće neće opozvati odluku o angažovanju čuvara kontejnera, navodeći da tom odlukom želi zaštititi imovinu grada i spriječiti „kriminalno bogaćenje privatnih kompanija koje preprodaju ukradene sekundarne sirovine, na račun naših sugrađana“. On je istakao da postoje vrlo bogate kompanije za reciklažu koji za mali novac otkupljuju ambalažu od sakupljača sekundarnih sirovina, a nakon toga sirovine prerađuju i prodaju po daleko višoj cijeni.

Na račun imovine građana Novog Sada, napominje Zelenović, ove kompanije stječu ogromnu dobit, pritom zaobilazeći porez i kršeći Zakon o upravljanju otpadom, jer nemaju nijedan validan dokument o porijeklu otpada i njegovom kretanju do njih, niti sakupljači sekundarnih sirovina imaju transportni list, što je zakonska obaveza, kao ni transportnu dozvolu.

Patrole koje smo angažovali neće praviti problem građanima koji odnose iz kontejnera ono što ne spada u sekundarne sirovine od čega budžet grada ima prihod, ali će spriječiti krađu PET ambalaže, stakla, kartona i aluminija i reagovat će u slučaju da se smeće razbacuje i naš grad prlja. Osim toga, podnijet ćemo krivične prijave protiv vlasnika privatnih kompanija koje se protivzakonito bogate na štetu svih naših građana, kao i prijave inspekcijama koje trebaju utvrditi na koji način su stekli sekundarne sirovine“, naglasio je Zelenović.

Sakupljači sekundarnih sirovina navode da većina njih nema alterantivu što se izvora prihoda tiče i da su usmjereni na ovaj posao. Oni dodaju da se njihov status treba riješiti i da to nije tehničko već važno političko pitanje.

U apelu nevladinih organizacija povodom nastalog problema u Novom Sadu, između ostalog, apeluje se na Vladu Srbije i nadležna ministarstva „da pokrenu proces inkluzije neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina, jer smo kao društvo odgovorni da osiguramo zdravu i sigurnu budućnost kako njihovoj tako i našoj djeci“.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj