SAMO U OVLAŠTENIM PRODAVNICAMA: Nevada u turističku ponudu uvrstila i uživanje marihuane

Nevada, jedina država SAD-a gdje su ozakonjeni i kockanje i prostitucija, dodaje uživanje marihuane svom popisu dopuštenih poroka za odrasle, a prodaja bi trebalo da počne u subotu u desetinama prodavnica. Zahvaljujući glasanju građana Nevade u novembru ta će se država pridružiti listi saveznih država koje dopuštaju prodaju za rekreacijsko uživanje marihuane.

Nevada u turističku ponudu uvrstila i uživanje marihuane

Ovlaštene prodavnice marihuane moći će da prodaju do 28 grama za “rekreativno uživanje” osobama starijim od 21 godinu, najavila je Stefani Klepstajn, portparol odsjeka za porez Nevade, prenose mediji. Javno uživanje je i dalje zabranjeno, a Nevada je uvela i nova pravila protiv jestivih oblika indijske konoplje koji bi mogli da privuku djecu, poput slatkiša u obliku voća koji sadrže kanabis.

Nevada uz to uvodi i dodatni porez od 10 posto na prodaju marihuane uz redovan od 4,6 posto. Nevada tek treba da utvrdi konačan broj prodavnica koje će regulatori odobriti. Iz cijele države, kako kaže Klepstajn čiji odsjek nadzire tržište marihuane, pristiglo je 60 zahtjeva za licencu. Očekuje se da će se mnoge od njih otvoriti u Las Vegasu, najvećem gradu Nevade i kockarskoj meki.

Deset miliona posjetilaca godišnje iz svijeta i SAD-a iz prve ruke će moći da se uvjere da regulisanje marihuane funkcioniše”, rekao je Mason Tvert, portparol grupe Marijuana Policy Project koja je zagovarala odluku donesenu na glasanju u novembru prošle godine. Glasači u tri druge države, Kalifornija, Mejn i Masačusets, takođe su odobrili legalizaciju marihuane. Vašington i Kolorado legalizovali su je 2012. godine, a poslije njih su to učinili Oregon i Aljaska.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj