SAVJETI ZA RODITELJE IZ CIJELOG SVIJETA: U Francuskoj sa djecom pričaju kao sa odraslima, u Japanu već sa 5 godina djeca sama koriste javni prijevoz…

Iako su sva djeca na svijetu ista, očito je da nije svejedno u kojoj zemlji su rođena. Bez obzira kom roditeljskom stilu pripadate, ipak možete naučiti štošta od pametnih, provjerenih i ustaljenih savjeta od roditelja koji žive u različitim zemljama, odnosno, u različitim kulturama na svim stranama svijeta.

A čak i da ne naučite baš ništa, ovo je zapravo savršen dokaz da kada su djeca u pitanju ništa i niko ne može zapravo tvrditi da je samo jedna rutina ispravna, da su samo ovakve ili onakve odluke dobre, prenosi mojpedijatar.co.rs.

Pa, recimo, u Italiji kažu da se dječije šize jednostavno ignorišu.

Mali Italijani mogu šiziti koliko hoće, jer će ih njihovi roditelji pustiti da se ispucaju i sami shvate da takvo ponašanje nije dobrodošlo, odnosno da takvim ponašanjem neće dobiti ono što žele.

Polinezija – starija su deca najbolje dadilje

Granica do kada su isključivo mame “dadilje” je uzrast od otprilike godinu dana, odnosno dok ne prohodaju, a nakon toga djelimičnu brigu oko malih preuzimaju starija braća i sestre. Zbog osjećaja odgovornosti i privrženosti.

Francuska – sa djecom se priča kao da su odrasli

Normalnim glasom, bez uvrtanja i skrivanja istine, tako ih uče ozbiljnosti i poštovanju.

Indija – mala djeca nemaju zašto spavati sami

Ako pitate običnu mamu u Indiji zašto njihova djeca nemaju svoje sobe ili barem svoje krevete, ona će se zapanjiti takvom idejom. Kod njih su djeca u zajedničkom krevetu barem do šest godina.

Danska – svjež vazduh je jako važan za dječije zdravlje

Bez obzira na temperature i vremenske prilike djeca su napolju. Veliki se igraju čak i na debelim minusima, a i male babe spavaju vani. U kolicima, na svježem vazduhu. Čak i ako je mama unutra, priprema ručak.

Japan – neka se što prije osamostale

U zemlji s jednom od najnižih stopa kriminala normalno je da usred dana, usred grada, ugledate petogodišnje dijete samo. Sami se voze busevima i javnim prijevozom, a sve s ciljem da se što ranije osamostale. Kod njih je to skroz normalno.

Australija – bez šešira nigdje

Jedna od važnijih stvari koje svako australijsko dijete nauči još od malena je to da napolje ne mogu ako na glavi nemaju šeširić. To je doduše ideja novog doba i usko je povezana s njihovom klimom, ali to je pravilo koje se poštuje u svakom domu.

Korea – međuobrok, što je to?

Korejski roditelji ne razumiju smisao ganjanja djece s komadom voćke, keksima ili jogurtom. Kod njih se jedu obroci, a svako dijete jako dobro zna da do sljedećeg obroka neće dobiti ništa. I zato zaista cijene sve ono što im se stavi na tanjir.

Kenija – djecu odgaja selo

Iako svako dijete u Keniji ima mamu, tatu, a vrlo često i sestre i braću, za njihov odgoj i sigurnost nisu odgovorni samo oni koji su s djetetom u srodstvu već doslovno cijela zajednica. Ko prvi vidi, prvi reaguje.

Engleska – hvaljenje nije dozvoljeno!

Jedna od slikovitih odlika engleskih roditelja jeste  ta da se mame, tate, a ni djeca nemaju s čim hvaliti pored drugima. Dijete je prohodalo brže od drugih, jede više od drugih, voli pomagati svojoj mami i tati!  Koga briga? Takvo je hvaljenje jednostavno nepristojno!

Argentina – Djeca idu spavati kada i roditelji

Ako mama i tata odlaze negdje na večernje druženje, s njima idu i djeca, a spavat će onda kada na počinak krenu i roditelji. Osim ako negdje sami prilegnu od umora. Spavaće dugo koliko i roditelji, i znate što? I takva djeca ispadnu skroz OK.

 

(Global CIR/mojpedijatar.co.rs)

Komentiraj