DOK IZRAEL PONOVO BOMBARDUJE POLOŽAJE SAA, KURDI PORUČUJU: Oslobodit ćemo sjever zemlje od turskih okupatora

Sirijske kurdske YPG snage objavile su kako planiraju “osloboditi” prostor između Azaza i Jarablusa (), a riječ je o prostoru na sjeveru Sirije koji se nalazi pod kontrolom pro-turskih militanata, ali i turske vojske.

YPG zapovjednik Sipan Hemo, koji potpisuje izjavu, nije istaknuo kada bi ta operacija trebala započeti, no, rekao je kako Tursku smatraju okupatorom.

Njegovu izjavu, datu za kurdske novine, dalje je prenio i Naser Haj Mansour, visoki predstavnik SDF-a, koalicije koju podupire SAD, a YPG je sastavna komponenta.

Turska je svjesna da bi YPG mogao uskoro krenuti u ofenzivu te su stoga već počeli slati pojačanja u trupama i vojnim vozilima na na prostor zone između Azaza i Jarablusa, potvrđuje nekoliko izvora.

Izrael ponovo gađao položaje SAA

Na drugoj strani, izraelske trupe napale su sirijske artiljerijske položaje, odakle su u subotu ispaljene dve granate na deo Golanskih visoravni pod kontrolom jevrejske države, saopštila je pres-služba vojske.

Ovo je već peta razmjena napada za nedjelju dana. Sirijske napade Izraelci smatraju slučajnim preletima koji prate unutrašnje sukobe u zemlji, ali svaki put na njih reaguju napadima na položaje vladinih snaga.

U odgovoru na granate koje su ranije ispaljene iz Sirije na Izrael, snage odbrane Izraela napale su artiljerijske položaje sirijske vojske odakle je izvršen napad“, navodi se u saopštenju.

U subotu su na sjeveru Golanske visoravni koju drži Izrael eksplodirale dvije granate koje nisu nanijele štetu.

„Izrael održava politiku nemiješanja u sirijski građanski rat. Međutim, mi nećemo tolerisati kršenje našeg suvereniteta. Izrael smatra sirijski režim odgovornim za sve napade na naše granice i preduzeće odgovarajuće mjere“, izjavio je nakon granatiranja portparol vojske Ronen Manelis.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj