BIVŠI PREDSJEDNIK FIFA-e: Katar je oduvijek predstavljao veliki problem

Bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter priznao je da je Katar oduvijek bio problem, u novim izjavama koje je dao švedskim novinama Expressen. Qatar,  domaćin Svjetskog kupa FIFA 2022 došao je u središte pažnje nakon što je nekoliko zemalja prekinulo diplomatske veze sa Dohom zbog njene podrške terorističkim skupinama posljednjih godina, piše Al-Arabiya.

Katar je uvijek bio problem

“Ali Katar je pravi problem. Uvijek je bio. To je također stvar koju istražuju vlasti iz najmanje dvije različite zemlje”, rekao je Blatter. FIFA-in bivši glavni predstavnik etičkog komiteta Michael Garcia napisao je u  nedavno objavljenom  izvješću od 430 stranica da Katar “možda nije ispunio standarde postavljene u FIFA-inom kodeksu etike ili pravilima licitiranja”.

Prema njegovim riječima nekoliko dužnosnika FIFA-e prihvatilo je raskošne darove poput ekstravagantnih hotelskih smještajnih kapaciteta, a po trojicu članova čak je bio poslan i privatni avion u Brazil kako bi ih doveo na zabavu pripremljenu u Kataru.

Moderno ropstvo

Katar je također kritiziran zbog zlouporaba prava radnika koji su zaposleni u izgradnji infrastrukture za Svjetski kup. Doha je rangirana u prvih pet zemalja svijeta kada je u pitanju prevalencija suvremenog ropstva, prema globalnom indeksu za 2016. godinu Walk Free fondacije.

U nekoliko izvješća također stoji da je najmanje 1200 radnika umrlo tokom rada na Katarskim infrastrukturnim projektima namijenjenih svjetskom prvenstvu. Međunarodna konfederacija sindikata procjenjuje da će barem još 4.000 radnika umrijeti prije početka turnira 2022. godine ako Katar ne promijeni svoju politiku.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj