DANAS ISTIČE ROK – HOĆE LI DOĆI DO SUKOBA NA BLISKOM ISTOKU? Al-Thani: ‘Odbijamo ultimatum, ne bojimo se vojne intervencije’

Ministar vanjskih poslova Katara,, odbacio je još jednom zahtjeve Saudijske Arabije, Egipta, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata te poručio kako se Katar ne boji niti vojne intervencije kao ni “odmazde” zbog odbijanja ultimatuma navedenih zemalja.

Al-Tahni u društvu britanske kraljice

Katar se, izjavio je Al Thani u nedjelju u Rimu, ne boji nikakve odmazde niti će ispoštovati zahtjeve četiriju arapskih država koje su uvele blokadu ovoj najbogatijoj zemlji svijeta. Rok za ispunjavanjem zahtjeva istječe u nedjelju nevečer, no Al Thani ih naziva napadom na suverenitet Katara, piše The Guardian.

Bilo koja zemlja može imati spor s Katarom, ali sporovi se moraju riješavati pregovorima, a ne nametanjem ultimatuma. Mi vjerujemo da svijetom upravlja međunarodno pravo koje ne dozvoljava velikim zemljama da zlostavljaju male zemlje. Nitko nema pravo postaviti ultimatum suverenoj zemlji”, kazao je, između ostalog, Al Thani na konferenciji za medije u Italiji.

Službeni Rim je podržao napore Katara da problem riješi medijacijom, dok je katarski ministar pozvao talijanske tvrtke da konsolidiraju svoju prisutnost u Kataru. Podsjetimo, diplomatska i politička blokada Katara započela je prije otprilike mjesec dana kad su Saudijska Arabia, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli diplomatske veze s Katarom, kao i sve kopnene, pomorske i zračne veze.

Blokadu su pristali obustaviti ukoliko Katar pristane na ispunjavanje njihovih 13 zahtjeva među kojima su i prekid diplomatskih veza s Iranom, Muslimanskim bratstvom i gašenje televizijske mreže Al Jazeera. Kao razlog blokade te su zemlje navele navodnu povezanost Katara s terorizmom, a tu su zemlju optužile i da podržava i financira terorističke skupine u regiji, što je Katar višekratno opovrgnuo.

Objavljeno u:

Komentiraj