KATAR PREDAO ZVANIČNI ODGOVOR: Arapska koalicija produžila ultimatum za 48 sati kada će održati sastanak u Kairu

Katar je danas Kuvajtu kao posredniku u rješavanju zaljevske krize, predao zvaničan odgovor na spisak 13 zahtjeva zaljevskih zemalja, saopštile su vlasti Kuvajta. Odgovor Katara predat je kuvajtskom emiru, šeiku Sabahu al Ahmadu al Sabahu. Za sada se ne zna sadržaj odgovora Katara.

Bildergebnis für 48 hours ultimatum more for qatar

Još 48 sati

Saudijska Arabija i njeni saveznici odlučili su rano jutros da produže za 48 sati ultimatum postavljen Kataru da ispuni spisak od 13 zahtjeva, javila ja saudijska agencija Spa. Spisak zahtjeva, među kojima su se isticali zatvaranje medijske kuće Al Jazeera, prekid odnosa sa Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru, dostavljen je Dohi 22. juna sa rokom od 10 dana za odgovor, odnosno do nedjelje uveče.

Saudijska Arabija i njeni saveznici odlučili su rano jutros na zahtjev Kuvajta kao posrednika u rješavanju zaljevske krize da produže za 48 sati ultimatum postavljen Kataru da ispuni spisak od 13 zahtjeva, javila ja saudijska agencija Spa. Prema zajedničkom saopštenju, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su prihvatili da produže ultimatum nakon što je Katar saopštio da će danas Kuvajtu predati zvaničan odgovor na spisak zahtjeva.

Katar je za sada odbacio zahtjeve arapskih susjeda uz ocjenu da su maksimalistički i usmjereni protiv njegovog suvereniteta.

Sastanak u Kairu

Potencijalne trgovinske sankcije Kataru mogle bi biti proširene na zemlje i tvrtke koje posluju s tom energentima bogatom zemljom, dodala je Al Arabiya. Ministri vanjskih poslova Egipta, UAE-a, Bahreina i Saudijske Arabije sastat će se u srijedu u Kairu kako bi raspravljali o “budućim potezima” u odnosima s Katarom, najavio je u nedjelju kasno navečer glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova.

Prošli tjedan, Katar je objavio popis 13 zahtjeva koje su toj zemlji uputili Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat, s Kuvajtom kao posrednikom u pokušaju pronalaska rješenja spora. Zahtjevi uključuju zatvaranje televizijske mreže al-Jazeera, zatvaranje turske vojne baze u Kataru, te prekid veza s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama, za koje Katar tvrdi da i ne postoje.

Katarski ministar vanjskih poslova, šeik Muhamed bin Abdulrahman al-Tani, u ponedjeljak bi trebao kuvajtskom emiru, šeiku Sabahu Al-Ahmadu Al-Sabahu, dati službeni odgovor njegove zemlje na zahtjeve, prenosi Al Arabiya. Šeik Muhamed zahtjeve je ranije nazvao štetnima za katarski suverenitet, ali je pozvao na dijalog.

Do razmirica je došlo prošli mjesec kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske i prometne veze s Katarom, optuživši tu zemlju da podupire terorizam te da je postala saveznik regionalnog neprijatelja Irana, što Doha opovrgava.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj