PROSPERITET I SIGURNOST ZA SVE! CDU predstavila program: Dokinuti nezaposlenost, povećati broj policajaca, izgraditi nove stambene jedinice i pojačati podršku porodicama

Njena Demokršćanska unija zajedno sa Kršćanskom socijalističkom unijom (CSU) obećali su u ekonomskom programu uoči septembarskih nacionalnih izbora da neće povećavati poreze i da će investirati još više. Također, osim što namjeravaju “dokinuti nezaposlenost”, planiraju i povećati broj policajaca, izgraditi nove stambene jedinice i pojačati podršku porodicama. 

Merkel će se u septembru boriti za četvrti mandat, a nakon što je prije samo nekoliko sedmica pobijedila na lokalnim izborima povećavajući prednost u odnosu na konkurente. Merkel planira do 2025. godine nezaposlenost koja sada iznosi 5,5 posto, svesti ispod tri procenta.

“Uvjereni smo da možemo to uraditi”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare sa liderom CSU Horstom Seehoferom prilikom prezentiranja programa koji su nazvali “Prosperitet i sigurnost za sve”.

Amerika više nije prijatelj Merkelovoj?

U predizbornom programu Angele Merkel pred predstojeće parlamentarne izbore ovog puta je izostavljen termin “prijatelj” kada se govori o odnosima sa SAD. Izbori će biti održani 24. septembra.

U izbornoj kampanji koju su prije četiri godine vodile Hrišćanska demokratska unija (CDU) Angele Merkel i njena sestrinska bavarska partija Hrišćansko-socijalna unija Bavarske (CSU), o SAD su govorile kao o “najvažnijem prijatelju” Njemačke izvan Evrope, prenosi Reuters.

Prema programu iz 2013. godine, takođe je “prijateljstvo” sa Washingtonom opisivano kao “kamen temeljac” međunarodne politike Njemačke i govorilo se o jačanju transatlantskih veza kroz uklanjanje trgovinskih barijera.  Međutim, kako se navodi, riječi kao što su “prijatelj” i “prijateljstvo” nedostaju u najnovijem izbornom programu CDU-CSU, a koji su predstavili Merkelova i lider CSU Horst Zehofer. 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj