SJEDINJENE DRŽAVE SVJESNE VLASTITOG PORAZA: Tilerson priznao šefu UN-a da su SAD spremne prepustiti Rusiji odluku o Asadovoj sudbini

Državni sekretar SAD Rex Tilerson rekao je Generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu tokom privatnog sastanaka u State Departmentu da sudbina sirijskog predsjednika Bašara al Asada sada u potpunosti leži u ruskim rukama, kao i da je prioritet administracije Donalda Trampa isključivo poraz tzv. kalifata, otkrila su tri različita diplomatska izvora upoznata s razgovorom.
 

Tilersonove riječi dolaze kao još jedan u nizu potresa na spoljnopolitičkom putu nove administracije u Siriji, tokom kog je uglavnom bilo nejasno da li će Vašingtnon insistirati na odlasku Asada. Predajom vodeće uloge Rusiji, piše američki magazin Foregin Policy SAD postavljaju pobjedu nad DAIŠ-em ispred svojih geopolitičkih interesa.

Istovremeno, riječi državnog sekretara predstavljaju i priznanje činjenice da će sirijska vlada najvjerovatnije izaći kao pobjednica iz 6-godišnjeg građanskog rata.

Zvaničnici State Departmenta nisu željeli da komentarišu navode o Tilersonovom razgovoru s Guterešom, ali su istakli kako SAD ostaju posvećene ženevskom mirovnom procesu i nastavljaju da pružaju podršku “kredibilnom političkom procesu koji može riješiti pitanje budućnosti Siriji”, što prema stavu SAD-a na kraju treba dovesti do “rješavanja Asadovog statusa”.

Odluka o povlačenju iz jednog od ključnih sirijskih pitanja takođe dolazi samo nekoliko dana nakon najave prvog susreta američkog i ruskog predsjednika Donalda Trampa i Vladimira Putina na marginama samita G20 u Hamburgu. Prethodnih nekoliko mjeseci, Tilerson je nekoliko puta ponovio želju administracije da popravi odnose sa Rusijom i “izgradi određeni nivo povjerenja” sa Moskvom.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj