SLUČAJ HONG KONGA: Peking neće tolerisati bilo kakve izazove autoriteta u bivšoj britanskoj koloniji

Teške riječi izgovorio je kineski predsednik Si Đinping u Hong Kongu, kada je upozorio da Peking neće tolerisati bilo kakve izazove autoriteta u bivšoj britanskoj koloniji.

Prošlo je 20 godina od kada je Hong Kong prešao u ruke Kine, a 34 od kako su Kina i Velika Britanija, koja je kolonizovala Hong Kong do tada, potpisale sporazum na osnovu koje se Britanija složila da se odrekne kontrole nad kolonijom. Dvije strane su se složile da će ugovor ostati na snazi 50 godina. Međutim, što se tiče Kine, ona se jedina pita o budućnosti Hong Konga. Ovaj stav kineskog predsjednika signal je da raste samopouzdanje najmnogoljudnije zemlje u njene sposobnosti da oblikuje svjetske događaje i ignoriše manje moćne zemlje poput Velike Britanije.

Kako su ocenili britanski mediji, Si Đingping je mogao da ponudi barem nešto građanskih sloboda i političkih prava zapadu, ali umjesto toga – rekao je Hong Kongu ko je glavni. “Tvrdi čovjek”, kako ga je prozvao britanski “Gardijan”, je uspostavio stvari prema prohtjevima Pekinga, a njegova poruka je jasna. Kina ne bi prezala od “miješanja” u bivšu koloniju Velike Britanije.

– Zaboravite na one garancije slobodnog, otvorenog društva, koje je čvrsto dogovoreno prije preuzimanja 1997. godine – piše “Gardijan”. Kako je Đinping naglasio “svaki pokušaj ugrožavanja kineskog suvereniteta i izazivanja moći centralne vlade je apsolutno nedopustiv”. – Dok gledamo u budućnost, Britanija se nada da će Hong Kong učiniti više napretka ka potpuno demokratskom i odgovornom sistemu vlasti – rekao je Boris Džonson.

Džonsonova izjava je bila mlaka, pišu britanski mediji, a Liu Ksiaoming, ambasador Kine u Londonu, obrusio je Džonsonu riječima “problemima Hong Konga mora se od sada rukovati ispravno ili će patiti ukupne veze“. U petak je kinesko ministarstvo inostranih poslova formalno odustalo od zajedničke deklaracije o kinesko-britanskoj izjavi iz 1984. godine, na osnovu koje se Britanija složila da se odrekne kontrole nad kolonijom. Dvije strane su se složile da će ugovor ostati na snazi 50 godina.

– Zajednička deklaracija Kine i Britanije kao historijski dokument više nema nikakav praktičan značaj i nije uopšte obavezujuća za odnos centralne vlade nad Hong Kongom – izjavio je portparol Lu Kang. “Ministarstvo inostranih poslova brzo je odbacilo demarš, ali Đinping ne sluša”, ocijenili su mediji u Londonu.

Tvrdi stav Kine duboko ugrožava Hong Kong i bilateralne odnose, piše “Gardijan“. Predlaže se da se zvaničnoj Kini ne može verovati na reč. – Evidentan osećaj nekažnjivosti u Kini je ponižavanje i Britanije. To dramatizuje smanjenje uticaja Britanije u svetu i alarmantan je nedostatak pouzdanih prijatelja i saveznika. Hoće li Donald Tramp pomoći? Hoće li otuđena Evropska unija? Malo verovatno – piše britanski list.

Vlada Tereze Maj tako se ponovo suočila sa teškim izborom, između podržavanja pravnih principa i demokratskih vrednosti sa jedne, i potrebe za kineskom trgovinom i poslom po ma kojoj ceni, sa druge strane.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj