USKORO SAMIT G20: Ovo su tri ‘nagazne mine’ koje očekuju američkog predsjednika

Novi izazov – G20, bliži se za američkog predsjednika Donalda Trampa, kojeg će na samitu dočekati sve sami teškaši svjetske politike.

Trump odlazi prvo u Poljsku

Nakon 4. jula i nacionalnog praznika u Americi, Dana nezavisnosti, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, otputovat će najprije u Poljsku, a zatim u Njemačku, na sastanak sa najmoćnijim svjetskim liderima.  Tramp će održati govor u Varšavi tokom kratke posjete u četvrtak.

Poljska i zemlje regiona tvrde da su zabrinute za svoju bezbjednost zbog navodne povećane vojne aktivnosti Rusije. Ministar spoljnih poslova Poljske Vitold Vaščikovski kaže da Varšava želi da američki predsjednik Donald Tramp tokom predstojeće posjete obeća da će američke trupe ostati u Poljskoj dok god, kako je rekao, Rusija predstavlja opasnost za bezbjednost regiona.

Nakon Poljske, Trump putuje u Njemačku, a tamo ga čekaju Vladimir Putin, Angela Merkel i Si Đinping, kao i NATO zvaničnici.

Ruski rulet: Sastanak sa Putinom

Susret sa predsjednikom Rusije dogodit će se u izuzetno napetom trenutku, kada su odnosi između dvije supersile na najnižem mogućem nivou. Specijalni advokat Robert Muler istražuje da li je Trampov izborni tim sarađivao sa Rusima kako bi manipulisao tokom predsjedničke kampanje u Americi. Kongres Sjedinjenih Američkih Država se sprema da uvede nove teške sankcije Rusiji.

Na sastanku prošle nedjelje, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Mekmaster je rekao da bi predsjednik Tramp “volio da Sjedinjene Države i cijeli Zapadni svijet razviju konstruktivnije odnose sa Rusijom”, ali će se tek vidjeti da li će Tramp napasti Putina zbog navodnih hakerskih napada tokom izbora u Americi,piše blic.rs.

Angela Merkel

Njemačko-američki odnosi

Pojedini analitičari smatraju da će razgovori između Donalda Trampa i Angele Merkel biti vrlo teški zbog odluke američkog predsjednika da povuče Ameriku iz Pariskog klimatskog sporazuma, i svojih zaštitničkih stavova prema trgovini.

Sa druge strane, Merkelova i Tramp imaju i dodirne tačke na osnovu kojih bi mogli da razviju i dobre odnose.

Bijela kuća protivi se sankcijama protiv Rusije koje je uveo američki Senat, a i Njemačka je sve glasnija protiv takvih mjera, vodeći se prije svega ekonomskim interesima.

Kako prenosi “Wall Street Journal”, Nijemci i Austrijanci opisuju anti-ruske sankcije kao “ilegalni pokušaj da se ojača izvoz američkog gasa i utiče na evropsko energetsko tržište”.

Optužbe i zagrlSi Đinpingjaji

Nasuprot povremenim slatkoriječivim izjavama, odnosi Kine i Amerike su prilično nestabilni.

Kada se Tramp prvi put sastao sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, pohvalio se uspješnim pregovorim nakon kojih će Kina pomoći u rješavanju pitanja Sjeverne Koreje, nakon čega je povukao svoje prethodne izjave o kineskom manipulisanju valute, koje je forsirao tokom izborne kampanje.

Međutim, kako je rekao republikanski zvaničnik zadužen za spoljnu politiku, “Kina nije ništa uradila po pitanju smirivanja Pjongjanga”.

Kao odgovor, prošle nedjelje je administracija Trampa odobrila prodaju oružja Tajvanu, i nametnula sankcije kineskim kompanijama koje sarađuju sa Sjevernom Korejom, što je Đinpinga navodno iznenadilo.

Novi sastanak dvojice lidera biće pravi test za američkog predsjednika, koji bi ovog puta trebalo da je naučio lekciju.

Tramp u Briselu

Zaboravljeni NATO lideri

Na svom prvom putu, Tramp je uznemirio NATO saveznike, javno im držeći lekciju tokom svom govora u Briselu, i inicijativno odbijajući da podrži posvećenost SAD-a članu 5, po kojem se napad na jednu članicu saveza karakteriše kao napad na cijelu alijansu.

Mekmaster je rekao da će Tramp “obnoviti kako posvećenost Amerike odbrani NATO saveznica, tako i njegova očekivanja da sve zemlje dijele odgovornosti ali i teret te odbrane”.

Ipak, Mekmaster nije uvek pogađao šta će Tramp da uradi.

 

 

 

(Global CIR)

 

Objavljeno u:

Komentiraj