ZARIF U PARIZU: Približavanje stavova o sirijskoj krizi i gasni ugovor od pet milijardi dolara

Proteklih je dana u službenoj posjeti Francuskoj boravila delegacija Irana koja je u razgovorima na visokom nivou najavila približavanje stavova Teherana i Pariza po pitanju sirijske krize, ali i konkretnu ekonomsku saradnju dvije zemlje u eksploataciji gasa u Perzijskom zaljevu nedaleko od katarskog gasnog polja.

 

Ministar vanjskih poslova Irana je po dolasku u Francusku rekao da su nakon dolaska na vlast predsjednika Emmanuela Macrona u Francuskoj i reizbora Hasana Ruhanija u Iranu dvojica zvaničnika u više navrata razgovarali telefonom, što je presedan za ovako kratak vremenski period.

Istakao je opredjeljenost obje zemlje za poboljšanje odnosa. Naveo je da je zajednički stav Irana i Francuske da se problemi trebaju rješavati mirnim putem, a ne sankcijama i pritiscima. Ministar Zarif je kazao da se stavovi Irana i Francuske o bliskoistočnim pitanjima, posebno pitanju Sirije, mogu približiti.  Naglasio je da dvije zemlje već imaju slične stavove u vezi sa nekim regionalnim pitanjima, poput pitanja neophodnosti sigurnosti Perzijskog zaljeva.

Nakon sastanka sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Zarif je kazao kako je ‘sasvim očito da je francuska vlada zainteresirana za proširenje saradnje sa Iranom i da želi aktivno sudjelovati u regionu’.

Iran potpisao ugovor od pet milijardi dolara

Iran je danas potpisao sporazum od pet milijardi dolara s francuskim Totalom i kineskom naftnom kompanijom za razvoj velikog gasnog polja u morskim vodama, što je prvi takav ugovor sa stranim kompanijama od nuklearnog sporazuma sa svetskim silama 2015. godine.

Sporazum predviđa da Total i Kineska nacionalna petroleumska korporacija razviju dio ogromnog nalazišta Južni Pars, koji Iran dijeli s Katarom u Persijskom zalivu. Total ima 50,1 odsto udjela u ugovoru, kineska držana kompanija 30 odsto, a iranski Petropars 19,9 odsto. Sporazum obuhvata 30 bušotina i dvije proizvodne jedinice.

Zvaničnici očekuju da će se proizvodnja povećati na skoro 600 miliona kubnih metara sa sadašnjih 540 miliona kubnih metara. Iranski ministar za naftu Bijan Zangeneh rekao je na svečanosti potpisivanja da će ugovor dovesti do “preko pet milijardi dolara stranih investicija”.

Iran se nalazi na tlu s četvrtim najvećim rezervama nafte u svijetu i drugim najvećim zalihama prirodnog gasa. Od potpisivanja nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama, kojim je Teheran ograničio obogaćivanje uranijuma zarad ukidanja sankcija, Iran je brzo povećao proizvodnju sirove nafte i prodao zalihe koje je imao u rezervama.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj