AMERIČKI GAS ZA CENTRALNU I ISTOČNU EVROPU: Šta donosi susret Donalda Trumpa i lidera evropskih država u Varšavi neposredno prije Samita G20

Na sastanku sa liderima evropskih država u Varšavi Donald Tramp će tražiti povećanje isporuka američkog prirodnog gasa u Evropu, javlja Rojters, pozivajući se na Bijelu kuću. Na sastanku koji bi trebalo da se održi u četvrtak u poljskoj prijestolnici, Tramp će objaviti da Vašington namjerava maksimalno olakšati američkim kompanijama isporuke gasa u Centralnu i istočnu Evropu.

Republikanci, od kojih se mnogi zalažu za oštriji stav prema Rusiji, podržavaju isporuke gasa kao politički potez, navodi autor članka. Povećanje izvoza američkog gasa smanjiće mogućnosti Rusije u regionu, izjavio je bivši glavni komandant zajedničkih snaga NATO-a u Evropi Džejms Džons.

Izvozeći energente i pomažući državama koje nemaju dovoljno sopstvenih resursa da budu samostalnije i manje zavisne SAD mogu pokazati sopstvenu dobrotu“, rekao je on. Očekuje se da će Sjedinjene Države zauzeti treće mjesto u svijetu po obimu izvoza gasa već 2020. godine.

Međutim, prezasićeno tržište može, bez obzira na sve Trampove napore, ograničiti rast američkog izvoza energenata, naglašavaju autori. Rusija, osim toga, ima dosta prednosti na evropskom tržištu — geografsku blizinu i posjedovanje cjevovoda. U Evropi očekuju da Tramp saopšti stav Vašingtona o „Sjevernom toku 2“, gasovodu koji planira da se izgradi preko Baltičkog mora do Njemačke.

Senat SAD je odobrio nove sankcije protiv Moskve koje prijete evropskim kompanijama kaznom za učešće u zajedničkim projektima sa Rusijom. Ovo je izazvalo negativnu reakciju njemačkog rukovodstva.

Njemačka je u više navrata zvanično osudila nove američke sankcije Moskvi, tvrdeći da predstavljaju želju Vašingtona da ovlada evropskim gasnim tržištem, kojim već odavno gospodare Rusija i Njemačka.
(Global CIR/Agencije)
Objavljeno u:

Komentiraj