AUSTRIJA ŠALJE VOJSKU I OKLOPNJAKE NA GRANICU? ‘Spremni su pomoći policiji, uvest ćemo stroge kontrole granice sa Italijom’

Austrija se priprema za strogu kontrolu granice s Italijom u bliskoj budućnosti, izjavio je austrijski ministar obrane Hans Peter Doskozil, ukazujući na sve veći broj migranata koji stižu u južnu Italiju.

Vojska je spremna u roku od 72 sata poslati 750 vojnika da pomogne policiji na granici, rekao je Doskozil u razgovoru za Kronen Zeitung. “Očekujem da će se to dogoditi vrlo brzo”, rekao je.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, više od 12 tisuća migranata stiglo je u Italiju samo prošli tjedan. Beč od prošle godine upozorava da će uvesti strogu kontrolu granice na prijevoju Brenner ako Rim ne zaustavi kretanje migranata na sjever.

Italija tvrdi da bi takva austrijska odluka predstavljala kršenje europske slobode kretanja. Obje su zemlje članice šengenskog prostora. Austrija je već premjestila nekoliko oklopnih vozila u Tirol, rekao je glasnogovornik austrijskog ministarstva obrane. “To nisu tenkovi. To su nenaoružana oklopna vozila za blokadu cesta. Već su korištena tijekom izbjegličke krize na prijelazu Šentilj”, objasnio je.

Kontrole na Brenneru bile bi posebno osjetljive jer ondje granica dijeli dvije blisko povezane zajednice, austrijski Tirol i talijanski Južni Tirol. Talijansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor austrijskog veleposlanika u Rimu nakon najave da će Austrija vjerojatno znatno postrožiti graničnu kontrolu između dviju zemalja.

“Austrijski veleposlanik Rene Pollitzer pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova nakon izjave vlade u Beču da će poslati vojsku na prijevoj Brenner”, objavilo je talijansko ministarstvo.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj