NISMO HRVATI, NEGO ISTRIJANI: Pokrenuta inicijativa za “republiku Istru”

Prije sedam dana otvoren je blog pod nazivom Republika Istra, a na Facebooku još ranije stranica Republika Istra. Na blogu, prevedeno na nekoliko jezika, stoji: “Istra – Samostalna država. Vajk bila, vajk će biti. (…) Istra je država, Istrijan je nacionalnost, Istrijan je svatko onaj tko: poštuje sve Istarske narodne skupine, njihove jezike, dijalekte, i govore te njihove užance i tradicije; prihvaća njene kulture – naročito kulturu suživota; djeluje, u granicama svojih mogućnosti i sposobnosti, za unapređenje Istre i za dobrobit njenih građana”, piše Index.hr.

Otok na mjestu poluotoka

“Mi nismo Talijani, nismo Slovenci, nismo Hrvati, mi smo Istrijani i imamo elemente više naroda. Istra počiva na tekovinama antifašizma”, navodi se na blogu.

Na Facebook stranici stoji podatak kako inicijativa datira s kraja prošle godine i da je njezin cilj “regionalna autonomija Istre”. Među objavama je i poruka “Činimo otok na mjesto poluotoka!”.

Lajkalo skoro tri hiljade ljudi

Stranicu na fejsu lajkalo je gotovo 2.800 ljudi, a toliko ima i pratitelja. U komentarima na postove većinom se iščitava podrška inicijativi.

Samo naprid lipi moji!!!! Forza i gori uši!!!! Čemo sve refati!!!! Bog i Istra!!”, “Forza Istra, gdje ste bili do sad, odvojimo se”, “Grop u grlu mi je doša kad san to prostija!!! Moja nona prije nego ča je umrila je rekla da je u životu od boga dobila sve još samo kad bi doživila da Istra postane država alora bi umrila u miru!!!! Meritamo to anke zato ča svaki ki je posjedova Istru je propa za vajk (vidi povijest)!!!! I nakon drugega svjetskega rata postoje dokazi da se Istra ni stila odvojiti od Italije ali anke da se ni stila pripojiti Jugoslaviji nego je stila ostati sama za se, iman taj kibar doma kojega je napisa Anton Pino Janko!“, pišu korisnici Facebooka u svojim komentarima.

Osim odvajanja od Hrvatske, jedan od korisnika postavio bi i nove granice Istre, Istra bi, po njegovom mišljenju, bila sve do Rječine: “VRATITI GRANICE ISTRE NA RJEČINU: linija koja se ima odrediti na terenu i koja ima opći pravac sjever – jug do kolnog puta Rupa – Kastav, od prilike na pola puta između Jušića i Spinčića, zatim siječe ovaj put i, obuhvačajući sa zapada mjesta Mizere i Trinajstiće, koja ostaju Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, izbija na kolni put Matulje – Kastav iznad dvojne raskrsnice istočno od Matulja; izbija zatim na put Rijeka – Kastav na sjevernu granicu Slobodne Države Rijeka, i to točno na sjevernom rubu mjesta Rubeši (dvojna raskrsnica seoskog puta kod Tomatića, od prilike 500 metara južno od trojne raskrsnice koja se nalazi zapadno od Kastva)”.

No, ima i onih koji odobravaju odvajanje ali uz rezervu: “Poštovani Istrijani, pravo na vlastito opredjeljenje svakako imate, slobodno se odvojite od matice Hrvatske, ali prvo vratite svu imovinu koju vam je omogućila Hrvatska da se puno toga tamo kod vas izgradi, kao i kredite koje vam je dala državna banka. Hvala i sretno!”.

Dio korisnika Facebooka je protiv ovakve inicijative. Njihovi komentari su: “Ne delajte monade. Imate svoju zemlju, brajde, ulike…more.. ili bi htili da van dojdu Talijani?”, “Ovo što vi radite je poziv na narušavanje teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske i to je kazneno djelo. Kakvi Istrijani, vi ste srpski četnici i talijanski fašisti. Neće vam to proći!”

 

(Global CIR/Index)

Komentiraj