NOVA PREMIJERKA TVRDI: ‘Ako budemo primorani birati između Rusije i Evropske unije, odlučit ćemo se za ovo drugo’

“Ukoliko Srbija bude primorana birati između bližih veza s Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučit će se za ovo drugo”, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Bloomberg.

Brnabić je rekla da će kao premijerka nastaviti put koji je počeo njezin prethodnik, sada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020. kada joj se završava mandat.

‘EU je tamo gdje mi idemo’

“EU je tamo gdje mi idemo – to je jasno”, rekla je srbijanka premijerka, prenosi Blic. “Mi imamo emotivne veze s Rusijom zbog tradicije, kulture i vjere”, rekla je i ukazala na to da u Srbiji velik broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao velikog brata i zaštitnika.

Prema njezinim riječima, ova osjećanja se ne mogu zanemariti, ali kako kaže “naš strateški put je EU”. Podsjećajući da je Vučić odbio prihvatiti odluku Unije da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Bloomberg navodi da Brnabić nije mogla potvrditi hoće li ustrajati na tome ako bude ugroženo pristupanje Srbije Europskoj uniji.

“Ne mogu to sada komentirati jer je na Balkanu vrlo teško posvetiti se bilo čemu. To je teška regija”, rekla je Brnabić, za koju Bloomberg napominje da ne pripada ni jednoj političkoj partiji i da je obrazovanje stekla u SAD i Britaniji. Brnabić je rekla da postizanje napretka u normalizaciji odnosa s Prištinom sada zavisi od toga da Priština odobri neki oblik autonomije Srbima koji žive na sejveru Kosova.

Imat će Vučićevu podršku, ali i slobodne ruke

Bez obzira na to jesmo li se u potpunosti spremni 2020. pridružiti EU, to će opet zavisiti o tome želi li EU prihvatiti nove članice”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da nikada nije imala razloga sumnjati da će imati Vučićevu punu podršku za teška pitanja, ali i slobodne ruke da radi što i kako misli da je najbolje. Na pitanje hoće li moći donositi odluke bez njegovog nadzora rekla je: “bila bih iznenađena kada ne bih”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. Đuro

    Srbija nije naučila lekciju što je i čemu služi EU. Tek ulaskom Srbije u istu spoznat će svu bestijalnost i podmuklost iste . Ta tvorevina, kao prvo, neprirodna je, a drugo, vodi svoje interese, a zamagljuje oči državi koju prima pod svoje skute . Donedavno, dok mi ( HR ) nismo bili u članstvu vjerovao sam kako će mo ulaskom u EU dobiti puno više nego li imamo, grdno sam se prevario . Nadao se kako će biti vladavine prava, kako će zakoni profunkcionirati, a čovjek živjeti dostojan život . Utopija kakvu nisam mogao ni sanjati. Umjesto da živim bolje, kao i mnogi žitelji HR, ostajem bez kruha . Srbija ne mora ući u EU, pa ni u Rusiju. Neka održava prijateljske odnose sa obadvije strane, neka se ne miješa u unutarnja pitanja drugih država te se osloni na vlastitu snagu ma koliko ona bila mala. Jedino tako ostat će suverena i neovisna. Eto, neki dan smo slavili ” dan nezavisnosti “. Ma, od koga smo to neovisni ?

    Reply
  2. Vanja

    A zar smo mogli ocekivati nesto drugo od tebe??! Onaj ko te postavio i ko promovise sodomiju, njemu i tezis.

    Reply

Komentiraj