ERDOGANU ZABRANJENO OBRAĆANJE U NJEMAČKOJ! ‘Zvanični Berlin je time izvršio samoubistvo’

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je da će Ankara smatrati Njemačku zemljom koja štiti teroriste sve dok njemačke vlasti Turskoj ne izruče pristalice muslimanskog propovjednika Fetulaha Gulena.

Erdoan je rekao da zvanični Berlin “izvršava samoubistvo” time što mu ne dozvoljava da se obrati Turcima u Njemačkoj tokom samita G20 u Hambrugu, te da mora da ispravi ovu grešku, prenio je “Der Zeit”.

– Kakav je to mentalitet? To je veoma ružno. Nikada nisam vidio nešto poput toga. Njemačka je počinila samoubistvo. To je političko samoubistvo – izjavio je Erdogan za sedmični magazin Die Zeit. – Njemačka mora ispraviti tu grešku – dodao je on, tvrdeći da “ne može biti ušutkan”.

Erdogan kaže da su Njemačka i Turska potrebne jedna drugoj i da lično nema problem sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel.  Ankara tereti Gulena za organizovanje državnog udara u Turskoj u julu prošle godine, dok je on negirao bilo kakvu umiješanost.

Inače, Erdogan je već duže vrijeme u centru svjetske javnosti zbog optužbi za veze sa terorističkim formacijama u Siriji, Libiji i Iraku. Posebno je pod lupom nakon što se svrstao na stranu Katara u aktuelnom sporu zaljevskih monarhija, koje Dohu optužuju za finansiranje DAIŠ-a i drugih organizacija, prije svega ‘Muslimanskog bratstva’.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj