KOALICIJA UZVRAĆA UDARAC KIMU: SAD i Južna Koreja ispalile balističke rakete u Japansko more

SAD i Južna Koreja održale su vježbe balističkim raketama nakon što je Sjeverna Koreja testirala raketu dugog dometa za koju stručnjaci vjeruju da bi mogla dosegnuti Aljasku.

Saveznici su izveli vježbu lsansiranja balističkih projektila u Japanskom moru, a južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je kako su na taj način željeli ukazati na svoju pozornost na proturaketnu obranu “akcijom, a ne samo izjavama”.

U međuvremenu su u zajedničkoj izjavi general Vincent Brooks, zapovjednik američkih snaga u Južnoj Koreji, i predsjednik južnokorejskog Glavnog stožera general Lee Lee Sun-jin izjavili kako su saveznici sačuvaliu strpljenje i samokontrolu, ali da bi se to moglo promijeniti.

Mi smo u mogućnosti promijeniti naše djelovanje kada to zapovijede nacionalni čelnici našeg saveza. Bilo bi velika pogreška za bilo koga da vjeruje u nešto suprotno. Jedino je samokontrola ono što odvaja primirje od rata, no to bi se moglo promijeniti u bilo kojem trenutku”, priopćeno je iz stožera dvije savezničke države, javlja BBC“Bilo bi grozna pogreška za Sjevernu Koreju ako misli drugačije”, rekli su.

Kina i Rusija pozvali su Sjevernu Koreju na obustavu programa razvoja naoružanja u zamjenu za zaustavljanje američko-južnokorejskih vojnih vježbi. Za najnovije u nizu testnih lansiranja raketa izostala je zabrana Vijeća sigurnosti UN-a. SAD su zatražile hitan sastanak Vijeća sigurnosti kako bi se raspravilo o tom pitanju. U srijedu će se ono održati iza zatvorena vrata.

Komentiraj