(VIDEO) ZAPOVIJEDNIK AL NUSRE NA AL-JAZEERI: Nema ideološke razlike između ‘muslimanskog bratstva’ i al-Qaide

Katar i dalje promovira ekstremizam i terorizam prijeteći ne samo susjednim zemljama, nego i čitavom svijetu s masovnom materijalnom, političkom i medijskom podrškom ‘Muslimanskom bratstvu’, od kojeg su nastale sve ekstremističke i terorističke skupine, piše Al-Arabiya.

Kako je Emir Katara rekao na nedavnom arapskom summitu u Ammanu da je tzv. Muslimansko bratstvo “politička oporba“, katarski mediji rade na promicanju te hipoteze, istovremeno promovišući međunarodno sankcionirane teroriste kao što je vođa Nusra Fronta koji kako sam kaže ‘dijeli uvjerenja’ MB-a.

Nakon što je promijenio ime oružane organizacije stavljajući umjesto Nusra fronta naziv ‘Fatah al-Sham’ kako bi izbjegao otvorene sankcije, njihov vođa Abu Muhammad al-Julani bio je gost na Al Jazeeri.

Tokom razgovora, novinar Ahmed Mansur pitao je svog gosta: “Vaš se pristup ne razlikuje od onog muslimanskog bratstva, kojeg su razvili Hassan al-Banna, a kasnije i Sayed Qutb, osobito u pitanju džihadizma”,dodajući: “Zašto se ne pridružite članovima Muslimanskog bratstva”, rekao je, “umjesto da se zalažete za odanost al-Qaedi i tako provocirate svijet”, u očiglednom pokušaju da Julani prizna kako je Muslimansko bratstvo navodno prijemčivo Zapadu.

Kako Julani nije padao u zamku voditelja, potonji je inzistirao na izvlačenju priznanja od njega priznajući da je ideologija muslimanskog bratstva i al-Qaede bila identična. Na kraju, Al-Julani je priznao da su al-Qaeda i Bratstvo vođeni istom ideologijom.

Konkretni video isječak pogledajte na linku, a kompletan intervju u videu ispod:

 

 

 

(Global CIR/Al-Arabiya)

Komentiraj