BIT ĆE UKOPANA 71 IDENTIFICIRANA ŽRTVA: U Potočarima pri kraju pripreme za obilježavanje godišnjice genocida

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Mersed Smajlović potvrdio je da se pripreme za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici privode kraju, a uposlenici Komunalno javnog preduzeća Komemorativni centar Tuzla počeli su s iskopom mezara.

Image result for srebrenica dženaza pripreme

“Dosad je iskopano 20 mezara, nadamo se da će naredna dva dana završiti taj posao kako bi u ponedjeljak bilo sve spremno za obilježavanje 22. godišnjice genocida”, izjavio je Feni Smajlović. Navodi da će 11. jula biti ukopana 71 žrtva. Najstarija žrtva je Alija Salihović rođen 1923., a u vrijeme ubistva imao je 72 godine. Najmlađe žrtve koje će biti ukopane su 1979. godište. Ove godine bit će ukopana i žena Džemila Mahmutović,  rođena 1962., a imala je 33 godine kada je ubijena.

Smajlović poziva posjetioce da se strogo pridržavaju uputstava ovlaštenih službenih osoba i redarske službe, kako bi se izbjegla gužva. “Obilježavajući ovaj dan želimo da protekne kao do sada bez ikakvih incidenata mirno i dostojanstveno, onako kako dolikuje našim žrtvama”, poručio je Smajlović.

Po njegovim riječima, Memorijalni centar Potočari dosad je posjetilo više od 35.000 posjetilaca, a 40 posto je posjeta stranaca iz cijelog svijeta.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković je kazao da se pipreme za obilježavanje odvijaju po planu, pozivajući Bošnjake da na dostojanstven način odaju počast ubijenim, kako je rekao, bez obzira na provokacije.

Skup potpore Ratku Mladiću u Banjoj Luci

Vlasti u Srebrenici otkazale su gostovanje kontroverzne srbijanske novinarke Ljiljane Bulatović u tom gradu uoči obilježavanje 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima, ali o zato je za 11. jula u Banjoj Luci zakazan skup potpore optuženiku za ratne zločine Ratku Mladiću kojega se smatra glavnim nalogodavcem najtežeg ratnog zločina počinjenog u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić potvrdio je medijima u BiH kako je osobno zatražio Ljiljanu Bulatović da tamo ne dolazi.

Kako piše net.hr  srpska ekstremistička organizacija koja djeluje pod nazivom “Srpski sabor – zavjetnici” najavila je organiziranje skupa potpore Mladiću u Banjoj Luci i za to već dobila potrebno odobrenje lokalne policije. Policijska glasnogovornica Marija Markanović potvrdila je ageniciji BIRN da je organizatorima dopušteno okupljanje i prolazak sudionika u koloni središtem Banje Luke idućeg utorka.

Jedan od organizatora skupa Srđan Vukojević rekao je kako očekuju dolazak oko 300 ljudi. “Hoćemo objaviti istinu o Srebrenici i stradanju srpskih žrtava prije ulaska vojske Republike Srpske i Mladića. Osim toga ukazat ćemo i na manipulaciju brojem žrtava u Srebrenici”, kazao je Vukojević.

U procesima vođenim pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Sudom BiH njima su izrečene kazne u ukupnom trajanju od 600 godina zatvora, a izrečene su i tri doživotne zatvorske kazne. Vlasti RS i Srbije i dalje odbijaju priznati kako je u Srebrenici počinjen genocid iako je to utvrđeno pravomoćnim sudskim presudama.

 

 

(Global CIR/Agencije/net)

 

Komentiraj