EU NE GUBI VRIJEME: Dogovoren jedan od najvažnijih trgovinskih sporazuma sa Japanom

Europska unija i Japan postigli su danas načelan dogovor o glavnim elementima Sporazuma o gospodarskom partnerstvu. To će biti najvažniji bilateralni trgovinski sporazum koji je EU ikada sklopila i kao takav prvi će put sadržavati posebnu obvezu u pogledu Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Vijest o postizanju načelnog dogovora objavili su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i japanski premijer Shinzo Abe tijekom sastanka na vrhu EU-a i Japana.

Danas smo postigli načelan dogovor o Sporazumu o gospodarskom partnerstvu, čiji će se utjecaj osjetiti mnogo dalje od naših granica. Ovim sporazumom EU i Japan potvrđuju svoje zajedničke vrijednosti te se obvezuju na poštovanje najviših standarda u područjima kao što su rad, sigurnost, zaštita okoliša ili potrošača. Naporima u cilju postizanja uzajamnih odluka o primjerenosti snažno se obvezujemo i na poštovanje temeljnog prava na zaštitu podataka. Zajedno šaljemo snažnu poruku svijetu da se zalažemo za otvorenu i poštenu trgovinu. Što se nas tiče, u protekcionizmu nema zaštite. Samo ćemo udruženim snagama moći postaviti ambiciozne standarde na svjetskoj razini. To će biti poruka koju će EU i Japan zajedno donijeti sutra na sastanak G20”, izjavio je predsjednik Juncker.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj