INICIJATIVA TRI MORA UOČI SAMITA G20: Trump sa liderima 12 evropskih država u Varšavi

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u Poljsku u pratnji prve dame Melanije Trump, kćeri Ivanke te zeta Jareda Kushnera. U Varšavi će se Trump na marginama sastanka Inicijative triju mora susresti i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Trump će s predsjednicom Hrvatske, između ostalog, razgovarati o bilateralnim odnosima, suradnji u obrani, ali i pripremi raznih ugovora: onih o izručenju, poticanju trgovine i ulaganja te o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, javlja HRT.

Trump će se u Hamburgu sastati i s Putinom

Posjet američkog predsjednika Donalda Trumpa Varšavi jača poljsku poziciju u Europskoj uniji, rekao je u četvrtak poljski predsjednik Andrzej Duda.

Trump je jučer doputovao u Varšavu čime je započeo četverodnevni posjet tijekom kojega će najprije boraviti u Poljskoj, a potom na samitu G20 u njemačkom Hamburgu gdje će se među ostalima bilateralno sastati i sa svojim ruskim kolegom po dužnosti Vladimirom Putinom.

“Ovo je drugo putovanje predsjednika Trumpa i ono počinje u Poljskoj. To pokazuje da smo mi zemlja koja je važna i to jača našu poziciju u Europskoj uniji”, rekao je Duda na poljskom radiju.

AFP PHOTO / SAUL LOEB

Trump će biti posebni gost u glavnom poljskom gradu na sastanku na vrhu zemalja Inicijative triju mora, koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska. Inicijativa triju mora okuplja 12 zemalja – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

Predstavljanje vizije budućih odnosa s Europom

U svom polusatnom govoru na varšavskom trgu Krasinski američki će predsjednik “predstaviti viziju, ne samo budućih odnosa s Europom, nego i budućnosti našeg transatlantskog saveza i njegove važnosti za sigurnost i napredak Amerike”, rekao je uoči turneje njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost genreal H.R. McMaster.

Očekuje se da će Trump dobiti toplu dobrodošlicu poljskih konzervativaca, s kojima često dijeli slična stajališta. Promatračima će biti zanimljiv i stav Trumpa prema čelnicima poljske stranke Pravo i pravda, koju oporba optužuje da slabi pravnu državu i ignorira europske vrijednosti.

“Od pada komunizma 1989., svi predsjednici i potpredsjednici Amerike koji su bili u posjetu Varšavi odlazili su do Spomenika herojima geta. Duboko žalimo što predsjednik Trump prekida s tom poštovanja vrijednom tradicijom”, rekli su u izjavi čelnici poljske židovske zajednice .S druge strane, zajednica Židova u Poljskoj izrazila je u srijedu žaljenje što Trump tijekom svojega posjeta neće otići do Spomenika herojima varšavskog geta, kao što su činili njegovi prethodnici.

“Nadamo se da taj nedostatak poštovanja ne odražava stajališta i osjećaje američkog naroda”, dodali su.

Nakon posjeta Poljskoj, Trump odlazi na samit G20 koji se u petak i subotu održava u Hamburgu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] INICIJATIVA TRI MORA UOČI SAMITA G20: Trump sa liderima 12 evropskih država u Varšavi […]

Komentiraj