TERMINAL ZA AMERIČKI PLIN NA HRVATSKOM OTOKU KRKU: Grabar-Kitarović sa Trumpom u Varšavi

U Varšavi se održava sastanak na vrhu zemalja “Inicijative tri mora”, koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska. “’Inicijativa tri mora‘ nije inicijativa protiv njemačkog uticaja, Rusije ili američki trojanski konj u Evropi”, saopšteno je iz kabineta predsjednice Hrvatske.

Portal “Index.hr” prenio je da se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uoči sastanka rukovala sa Trampom, a fotografiju rukovanja je odmah podijelila na Twitteru. Tramp je rekao da “Inicijativa tri mora” može da pomogne u izgradnji energetske infrastrukture u Srednjoj i Istočnoj Evropi, pomenuvši plutajući terminal LNG na Krku.

“Čestitam vašim državama što su već počele sa ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom ostrvu Krku”, rekao je Tramp na otvaranju samita u Varšavi, na kojem su se okupili čelnici iz 12 zemalja Srednje i Istočne Evrope.

Uslijedio je kratak razgovor tokom kojeg je, prema pisanju zagrebačkog “Jutarnjeg lista”, hrvatska predsjednica nasmijala sve učesnike samita. Tramp se, naime, okrenuo prema hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, pitajući je “da li je ikad čula za taj projekt, zna li sve o tome”. Predsjednica mu je odgovorila: “Da, a mogu to i da izgovorim”, aludirajući na Trampov izgovor riječi Krk.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj