TURSKA RAZMJESTILA SNAGE UZ SIRIJSKU GRANICU! Kurdi poručuju: ‘Idućih dana mogao bi izbiti pravi sukob, mi nećemo samo stajati i gledati agresiju’

Čelnik kurdske milicije u Siriji rekao je danas za Reuters da su turska vojna razmještanja u blizini kurdskih područja na sjeverozapadu Sirije znak ‘objave rata’ te da signaliziraju rizik od skorog velikog sukoba.

Na pitanje očekuje li sukob s Turskom u sjevernoj Siriji, gdje su dvije strane izmjenjivale artiljerijsku paljbu u posljednjih nekoliko dana, Sipan Hemo optužuje Tursku za pripremanje na vojnu akciju.

‘Nećemo biti pasivni na agresivne poteze Turske’

‘Turske pripreme dosegle su stupanj objave rata i mogle bi u nadolazećim danima dovesti do izbijanja stvarnog sukoba. Mi nećemo samo stajati i pasivno gledati ovu potencijalnu agresiju’, rekao je.

YPG predvodi kampanju koju podupiru Sjedinjene Američke države kojoj je cilj zauzeti uporište Islamske države, Raku, koja se nalazi oko 200 kilometara istočno od Alepa, gdje su napetosti između Turske i kurdske YPG posljednjih tjedana porasle.

Sigurnosna prijetnja Turskoj

Turske snage koje prošle su godine razmještene u sjevernoj Siriji. Tamo podupiru terorističke skupine Slobodne sirijske vojske u operaciji koja je navodno DAIŠ odmaknula s granice.

Posljednjih je tjedana Turska poslala pojačanje na područje sjeverno od Halepa. Kažu da YPG tamo predstavlja sigurnosnu prijetnju Turskoj, a tu skupinu smatraju nastavkom PKK (Kurske radničke stranke), koja se već desetljećima bunila i borila protiv turske države. Te dvije skupine pak tvrde da nisu povezane, piše Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj