AMERIČKA ŠTAMPA UOČI RAZGOVORA TRUMP-PUTIN: Asad ostaje, saradnja sa Rusijom se proširuje, ali nema predaje teritorija koje su zauzeli Kurdi

Bijela kuća je usvojila novu strategiju o Siriji koja ne podrazumijeva uklanjanje sa vlasti predsjednika Bašara el Asada i predviđa bližu saradnju sa Rusijom, između ostalog i u vojnoj oblasti, prenosi list „Daily Beast“ pozivajući se na izvore u američkoj administraciji i Kongresu.

Nova američka strategija o Siriji: Asad ostaje, saradnja sa Rusijom se proširuje

Zvaničnik u administraciji potvrdio je za novine da prema novom planu SAD neće biti protiv prijedloga Rusije i njenih partnera o zonama deeskalacije u Siriji i patroliranja ruske vojske u nekim okruzima u zemlji. Prema pisanju tog lista, konkretno se govori o Halepu kojeg su pripadnici vojske Sirije oslobodili od terorista uz podršku Rusije.

Istovremeno, „Daily Beast“ piše da SAD ne namjeravaju da predaju sirijskim vlastima dijelove zemlje koje su američki saveznici oduzeli od terorističke grupe DAIŠ. Pretpostavlja se da će odgovornost za kontrolu tih oblasti biti povjerena formacijama koje zavise od Washingtona, kao što su Sirijske demokratske snage (SDF).

Ovim člankom potvrđuje se informacija koja se ranije pojavila u medijima o privatnom razgovoru američkog državnog sekretara Reksa Tilersona sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešem, u kojem je državni sekretar rekao da sudbina predsjednika Asada zavisi od stava Rusije. U članku se ističe da Tilersonov stav odražava priznanje političke pobjede koju je sirijska vlada, uz podršku Rusije i Irana, postigla tokom oružanog sukoba u zemlji koji traje više od šest godina.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj